СНС: Приоритет војвођанске Владе здравство

Покрајински посланици разматрали су јуче и Извештај о реализацији буџета за прву половину ове године. Према речима посланика Српске напредне странке, Јована Лазарова, у покрајини ништа капитално није урађено, а новац је највише трошен за невладине организације. Приоритет нове Владе Војводине биће здравство, а тиме и стварање услова за реконструкцију панчевачке Болнице.

Нова Покрајинска влада наследила је изузетно тешку ситуацију од бивше владе. Остављен јој је јавни дуг од девет милијарди динара, нагомилана администрација на коју се годишње троши 2,3 милијарде динара у условима када покрајинска влада на располагању има само 18 милијарди динара, а ништа од капиталних инвестиција није урађено, казао је Јован Лазаров, председник Одбора за буџет и финансије и покрајински посланик СНС-а.

-Покрајинским буџетом којим је располагала у последњих 6 месеци, покрајинска Влада, је највише трошен за финансирање невладиног сектора и фантомских невладиних организација. Ту је извршење буџета било или 90 или 89 или готово 100%. А са друге стране, Управа за капитална улагања је у односу на планирана средства извршила само 36% - рекао је Јован Лазаров, покрајински посланик СНС-а.

Приоритет нове војвођанске Владе је здравство, каже Лазаров. Стање које је затечено је катастрофално, што се може видети и по стању у којем је панчевачка Болница, наводи Лазаров. Панчевачка Болница има терет од око 120 милиона динара дуга, а за све претходне године није урађен ни пројекат реконструкције, иако је на инсистирање тада опозиционих одборника СНС-а, одобрен новац за израду пројекта реконструкције.

-Тај пројекат је доспео на суд, како и зашто? На намештеном тендеру, добила је фирма из Новог Сада. Пајтићева нека фирма добила је тендер и дала не применљив пројекат за панчевачку Болницу. Заиста се налазимо у једној тешкој ситуацији – навео је Лазаров.

Посланици Скупштине Војводине донели су одлуку о увођењу такозваног традиционалног грба и заставе Покрајине, који ће се убудуће истицати поред већ постојеће заставе и грба Војводине. Како је казао Саша Левнајић, расправу током заседања обележиле су неоправдане дискусије ЛСВ и ДС-а јер је Статут Војводине који је усвојен пре две године, предвиђао овакве традиционалне симболе Војводине.

-Оно што смо ми као парламентарна већина и одговорна власт урадили, то је да смо спровели одлуку Статута која је морала бити спроведена пре две године. Доношењем ове одлуке показали смо одлучност, озбиљност и одговорност као нова владајуће структура у Војводини – објаснио је Саша Левнајић, покрајински посланик СНС.

Жеља Српске напредне странке је да се у наредном периоду измени одлкука о застави и симболима АП Војводине и да не постоји више дуалитет, каже Левнајић.

-Уколико су све националне заједнице имале право и добиле законску заштиту да изаберу и користе и служе се својим симболима, не видимо ништа спорно у томе да и већинско становништво Војводине, око 80% а то су Срби, може да има симболе који су традиционална српска обележја – изјавио је Левнајић.

Усвајање традиционалне заставе и грба је историјски дан јер је сада све усаглашено са Статутом Војводине, каже Левнајић. Традиционална застава и грб ће у року од највише шест месеци бити у равноправној употреби поред садашње заставе и грба.