Закон штити мале пољопривреднике.

Предлог Закона о пољопривредном земљишту прошао је широку јавну расправу, а о њему су се први пут изјашњавале асоцијације пољопривредника. Закон има циљ да у први план стави мале паоре, истакао је Жељко Сушец на конференцији за новинаре Српске напредне странке. Сушец је указао на бројне критизере, превасходно представнике Демократске странке и тајкуне који су у ранијем периоду нанели велике штете аграру, а који данас дижу свој глас против Закона. Нови предлог Закона о пољопривредном земљишту доводи у законске оквире рад у аграру и подстиче пољопривредну производњу, а у изради Закона први пут у историји су учествовали пољопривредници. Вођена је јавна расправа у више средина. Око 100 милиона евра Србија изгуби годишње због 500.000 хектара узурпираног земљишта. Последњих девет година од лица која су кршила закон наплаћено је 29 милиона евра, а за 22 милиона још увек се води судски поступак ‒ рекао је Жељко Сушец, председник Градског одбора СНС-а. Демократе и тајкуни критикују предлог Закона о пољопривредном земљишту, указује Сушец. Ових дана смо изложени критикама оних који су у протеклом периоду продали око 300.000 хектара државне земље за 50 милиона, а цена би сада била око три милијарде евра, дакле, 200 евра по хектару. Критикују нас оне интересне групе које су разним тајкунским приватизацијама, уз подршку бившег режима, стекле енормно богатство. Они критикују закон који тражи рад, ред и дисциплину каже Сушец. Промашаји претходне власти осетили су и пољопривредници у панчевачком атару. Новим предлогом Закона предвиђено је да се лицитирана земља, која није лицитирана три године, изда младим ратарима на пет година са почетном ценом нула динара. Господа нас оптужују да земљу хоћемо да продамо страним инвеститорима. Морам да подсетим грађане, Аутономне Покрајине Војводине нарочито, да је бивши режим учествовао у продаји више од 22.000 хектара држављанима Хрватске, Мађарске, Ирске. Имали смо прилику да се упознамо са тим страним инвеститорима у Омољици, који су нам оставили јавашлук и уништили оно мало што је могло да преживи ‒ наводи Сушец. Расписивање референдума о продаји земље странцима, о коме причају опозиционе партије, супротно је закону, јер је немогуће поништити међународни споразум. Међународни споразум ССП је потписан 2008. године. Потписао га је Божидар Ђелић, експерт за уништење привреде Републике Србије, члан Демократске странке, уз подршку ових који су још увек на власти у покрајини. Потписао је споразум на брзину, са кратким роком, очигледно да би могли оно што су јефтино добили да продају дупло скупље. Споразум је потписан 2008. године, а ступа на снагу првог септембра 2017 ‒ поручује Сушец. Аграр треба да постане мотор развоја Србије, а Влада Србије ће уложити велике напоре када је реч о продаји земље странцима, како би се заштитили пољопривредници у Србији, истакао је Сушец.