Вести

"Алмекс" дугује "Хигијени" 8,5 милиона динара

 На адресе око 11 хиљада домаћинстава, ЈКП „Хигијена“ послало је опомене за неизмирене рачуне. Грађани „Хигијени“ дугују око 82 милиона динара, а на то треба додати и дуг привреде који је још око 100 милиона. Међу онима који дугују, налази се и предузеће „Алмекс“ са дугом од око 8 и по милиона динара.

ЈКП „Хигијена” Панчево на адресе 10.760 корисника услуга ових дана ће послати опомене за неизмирене рачуне, од чега је 5.313 за куће и 5.447 за станове. Рок за измирење дуговања је седам дана од дана пријема. Они који плате основни дуг у целости, остварују право на отпис камате. Свим корисницима услуга који до назначеног рока не измире дуговања биће достављена Решења о извршењу.

- Отишле су опомене. Наравно морам да кажем да су већима грађана који нису у прилици да редовно измирују обавезе, одлучује за склапање Уговора са Хигијеном. Ту су услови да дуг може да се отплати на 6 месечних рата, с тим што рата неможе бити мања од 1000 динара – изјавила је Марија Андрић, ПР ЈКП „Хигијена“. Привреда је „Хигијени“ дужна још око 100 милиона динара, каже Марија Андрић. Упоредо са појачаном наплатом дуговања, кренуло се са контролом, односно премером површина за које привредници плаћају одношење смећа како би се отколониле евентуалне грешке. Тако је трочланој комисије „Хигијене“, директор „Алмекса“ потврдио да користе 50 хектара од чега су на 68 хиљада квадрата објекти.

-Након те изјаве, ми смо њима испоставили рачун месечни на 4.229.000 динара. Они су убрзо вратили два рачуна за јул и август. Послали су и протужбу у којој кажу да Хигијена уопште не износи смеће са Старог Тамиша, што није тачно, затим су рачун оспорили у целости. Имали су примедбе на методологију обрачуна и на износ. Чак су тврдили да уколико би дошло до таквог вида наплате таквог рачуна ми би се не основано обогатили. Морам да кажем да ће иста методологија бити примењена када је „Алемеx“ у питању и код фабрике сточне хране и Скробаре. – навела је Марија Андрић.

Цену и начин фактурисања одношења смећа одређује градска одлука о одржавању чистоће, коју ЈКП „Хигијена“ мора да поштује, каже Марија Андрић. Након ревизија, на адресу „Хигијене“, стигле су примедбе још неких предузетника, чије је решавање у току.

-У току је решавање примедбе фирме „Алмекс“. Најављено је и улагање промедби од фирми „Алкон“, „Ауто центар Зоки“ и још неке – појаснила је Марија Андрић.

 

У „Хигијени“ тврде да нико неће бити оштећен, и да се тражи најбоље решење. Да „Хигијена“ има добру вољу да се нађе решење види се и по томе што још није поднела ни једно Решење за извршење за дуговања која потражује, закључује Марија Андрић.