Вести

Алмекс истоварује опасан отпад на депонију?

У суботу је на Старој депонији из Алмексовог камиона који је довезао комунални отпад истоварена и амбалажа од опасног отпада, казао је за РТВ Панчево, Драган Шкрбић, шеф обрезбеђења и противпожарне заштите у Хигијени. Обавештени су и градски и покрајински инспектори заштите животне средине који раде на утврђивању чињеница.

Током протеклог викенда за време редовног обиласка Старе депоније и противпожарних путева, Драган Шкрбић, шеф обезбеђења и противпожарне заштите, био је присутан када је дошао камион Алмекса да истовари комунални отпад.

- У 9 сати и 27 минута, пре подне ушао је шлепер Алмекса. На депонији је био до 11 сати и 38 минута, наводно је истоварао комунални отпад. Прво је истоварио канте, амбалажни отпад, али од опасних течности, а онда је истоварио кабасти отпад. Дрвени отпад, филтери, неке осовине, уље гуме. Завршава се прича тако што после 2 сата излази са депоније - Драган Шкрбић.

Фотографије амбалаже од опасног отпада има и један од запослених у Хигијени, каже Милан Станишић, директор Хигијене. Обавештени су Секретаријат за заштиту животне средине и покрајински инспектори.

- Имамо фотографије од једног запосленог о томе. Напоменуо бих да је тај отпад у међувремену нестао, а ми смо контактирали и информисали заштиту животне средине и инспекцију. Ми ћемо у оквиру предузећа спровести интерну истрагу од оног ко је тај отпад примио, преко оних који су у току тог дана дошли до било каквих сазнања о томе, па све до шефа депоније. Наравно да уколико постоји одговорност са моје стране ја сам сперман да је прихватим - Милан Станишић.

Стару депонију обишла је и Катарина Бањаи, чланица Градског већа задужена за заштиту животне средине, која је казала да је одлагање опсаног отпада на депонијама строго забрањено.

- Сви закони говоре да је забрањено одлагање опасног отпада и морамо да апелујемо на грађане да то не сме да се понови. Опасан отпад мора да се третира и неутрализује, па тек онда одложи на депонију, или да се као опасан отпад преда овлашћеном оператеру. На депонију се одлаже само комунални отпад који не може да утиче на здравље људи и животну средину - Катарина Бањаи.

 

Након пријаве, на стару депонију изашао је покрајински инспектор за заштиту животне средине, Шимон Банчов, који је започео са сакупљањем чињеница и изјава о овом случају како би сачинио записник и извршио инспекцијски надзор.