Вести

"Алмеx" опет крши законе?

Пољопривредна компанија "Алмеx", коју је РТВ Панчево јавно означило као једног од највећих узурпатора државних ораница у јужном Банату, ухваћена је у новом прекршају. Овога пута на штету животне средине и противно јасним правилима о одлагању опасног отпада.

 

Према доказима који су нам достављени анонимно, компанија "Алмеx" на градску депонију у Панчеву одлаже опасан хемијски отпад. Реч је о јаким киселинама, базама, моторном уљу и другом опасном отпаду који никако не би смео да се нађе на отвореним депонијама попут ове у Панчеву. Закон јасно налаже процедуру за уклањање ове врсте отпада, као и како се ови прекршаји санкционишу.

Можда, до данас, државним органима нико није указао на чињење "Алмеxа"?

Наш извор тврди да Алмеx за ово недело користи помагаче у ЈКП "Хигијена". И не само за то. Сумња се да су протеклих месеци на депонију одлагали много већу количину отпада од оног који је пријављен и наплаћен. Конкретно, реч је о отпаду из хотела "Тамиш", који је Алмеx недавно купио.

Позивамо државне органе да реагују и утврде ко у "Хигијени" на овај начин штети јавном комуналном предузећу и да санкционишу све кривце.

Да подсетимо, руководство ЈКП "Хигијена" је пре пар дана најавило да ће против компаније "Алмеx" поднети тужбу јер одбијају да измире вишемилионске обавезе.

"Алмеx" је власник предузећа "Стари Тамиш" у којем се 50 хектара води као градско грађевинско земљиште. Како сазнаје портал евршац, ЈКП "Хигијена" је маја ове године почела да наплаћује чишћење, одношење и депоновање смећа са ове површине. По званичном ценовнику "Хигијене", месечне обавезе за "Стари Тамиш" су 4.229.000 милиона динара. Сазнајемо да је "Алмеx" одбио да плати обавезе.

Поставља се низ питања, а основно је зашто "Алмеx", иако једна од најбогатијих фирми у јужном Банату, а можда и у Војводини, ранијих година није плаћало обавезе и где је завршавало смеће са ових површина?

Међутим, питање над питањима је како је "Алмеx" постао власник хиљаде хектара ораница, небројено скупоцених некретнина у Панчеву и другим местима, међу којима је и хотел "Тамиш", као и скробаре у Зрењанину, највеће на Балкану.

Наш извор тврди да власницима Алмеxа ни луксуз није стран. Као пасионирани љубитељи лова ишли су у Африку на сафари. Улов се на оваквим сафаријима појединачно плаћа од 10.000 до 100.000 евра. Одакле?

Ово су Алмеxова предузећа и експозитуре:

АЛМЕX ДОО

СТАРИ ТАМИШ АД

КАЧАРЕВО АД

ПЕТЕФИ ДОО ТЕМЕРИН

ПОКРОК ДОО ПАДИНА

ЗЛАТАР ДОО МРАМОРАК

ФОТОС ДОО ЦРЕПАЈА

ДОО индустрија скроба "Јабука" Панчево

ФАБРИКА СТОЧНЕ ХРАНЕ "ЈАБУКА" ПАНЧЕВО

АЛМЕX ДОО ОГРАНАК "ИПОК" ЗРЕЊАНИН

АЛМЕX ДОО ОГРАНАК "СИТРА" КОВАЧИЦА

АЛМЕX ДОО ОГРАНАК "КИНЂА" КИКИНДА

АЛМЕX ДОО ОГРАНАК "АЛМЕX М" ТЕМЕРИН

АЛМЕX ДОО ОГРАНАК "АЛМЕX БП" БАЧКА ТОПОЛА

АЛМЕX ПОСТ ПРОДАЈА СТАРИ ТАМИШ

АЛМЕX СЕРВИС СТАРИ ТАМИШ

ОГРАНАК АЛМЕX - ПЕТРОЛ ПАНЧЕВО

ОГРАНАК АЛМЕX - СРБОБРАН