Вести

Бициклофоном до пуних батерија

У склопу недеље мобилности данас је у Градској управи промовисан бициклофон. То је тренажни бицикл са генератором који служи за пуњење мобилних телефона, а биће постављен у холу Градске управе, аутобуске станице и у фоајеу Културног центру. Идеја је Секретарија за заштиту животне средине, а реализовали су је професори и ученици Машинске школе.

Учешће Панчева у обележавању Европске недеље мобилности је битно због промовисања основне развојне стратегије града, а то је одржив развој, промовисање здравих видова живота и промовисање Панчева као зеленог града, рекао је градоначелник Саша Павлов. Обраћајући се присутнима на промоцији бициклофона, он је истакао да од Панчево које је било познато као црна рупа на еколошкој мапи, сада стварамо нешто ново.

- Развијамо град Панчево као зелено освешћен град и град који много улаже у екологију. Можда је тај стратешки принцип најбитнији, завршава се на тој техничкој модификацији – рекао је Саша Павлов, градоначелник.

Катарина Бањаи, већница за заштиту животне средине рекла је да бициклофон представља иновацију, а промовисан је поводом Европске недеље мобилности у Панчеву. Недеља мобилности се обележава већ 15 година од 16. до 22. септембра и у томе учествује више од две хиљадеи европских и ваневропских градова.

- Ми можемо да се похвалимо тиме што је ово шаста недеља за редом да учествујемо у обележавању Европске недеље мобилности, али оно што је најзначајније, је то што је ове године то обележавање подигнут на један виши ниво. Ми смо испунили све неопходне услове како би се наш град кандидовао за Европски град мобилности – казала је Катарина Бањаи,већница за заштиту животне средине.

Милорад Илић, директор Машинске школе, поносан је што је и овог пута Град препознао потенцијал школе која је била способна да задатак уради у року. Он је додао да је то био изазов за професоре Машинске школе.

- Ја сам у тренутку одмах то прихватио, али није то све тако лако. Срећом лепо смо заокружили причу. Ова справа се надовезује на нешто што је Машинска школа започела и урадила и показала да је као образовна установа одговорна и размишља да подигне ниво свести о заштити животне средине – објаснио је Милорад Илић.

 

Панчево је испунило услове како би се кандидовало за Европски град мобилности, а то су увођење трајних и привремених мера и једна иновација. Иновација је бициклофон, а мере су израда бициклистичких стаза, набавка електромобила, бицикала на електрични погон и острво за одрживи саобраћај, иза Градске управе, затим едукација становнштва и деце и набавка нових аутбуса који би помогли у очувању животне средине.