Вести

„Дани Вајферта“ у Панчеву

„Дани Вајферта“ је нова градска манифестација, која ће се ове године први пут одржати у Панчеву 12. и 13. јуна, под слоганом „Место одакле је све почело“. Циљ манифестације је да се кроз промоцију лика и дела Ђорђа Вајферта истакну туристички, културно-уметнички и привредни потенцијали Града Панчева.

Панчево је град у ком је живело много познатих личности. Једна од њих је и Ђорђе Вајферт, који је најпознатији по томе што се у Панчеву бавио пиварством. Ђорђе Вајферт, осим што је био индустријалац, био је и први гувернер Народне банке, ктитор, добротвор, заштитник деце, жена и сиромашних, и због тога је неисцрпан извор инспирације за туристички обилазак Панчева, казао је Бранислав Ровчанин, директор Туристичке организације Панчево.

Хтели смо да направимо манифестацију која ће првенствено бити туристичка, али која ће кроз туристички прожети и културни и привредни карактер. Идеја је да направимо манифестацију која ће Панчево представити читавој Србији и свету на другачији начин, изнети најбоље из њега у јавност и надамо се да ће временом постати бренд Панчева, каже Бранислав Ровчанин, директор ТОП-а. Манифестацију „Дани Вајферта“ подржао је Град, јер се ове године обележава више великих јубилеја, као што је 220 година од почетка занатства и 110 година од Привредне изложбе, која је одржана у Панчеву, у Народној башти, каже Јелена Батинић, чланица Градског већа задужена за привреду.

Град Панчево може да се похвали, као и Ивањица. Ако постоји „Нушићијада“ и гаји се традиција у Ивањици са „Нушићевим данима“, тако и Град Панчево треба да се дичи оним што има. „Дани Вајферта“ треба да врате углед Граду Панчеву, а на неки начин и да доведу туристе у наш Град. Панчево не може да се похвали бањским туризмом и туризмом мора или језера, али може да се похвали пословним туризмом, рекла је Јелена Батинић, чланица Градског већа.

Манифестација „Дани Вајферта“ почиње са програмским активностима већ средином маја, док ће се централне активности одржати у срцу старог градског језгра, у Улици Николе Тесле, 12. и 13. јуна. Програм је подељен у неколико сегмената: туристички - екскурзије средњошколаца и промоција нове туристичке руте, културно-уметнички, у оквиру којег ће бити одржани концерти, изложбе, пројекције филмова, предавања, и сегмент посвећен привредницима, у оквиру ће бити одржано више стручних скупова и сајам старих заната.