Вести

Др Овука: Пацијенти на првом месту

Како би се побољшао рад у Пријемно ургентној Служби Опште болнице од пре месец дана уведена су два лекара која дежурају и врше тријажу пацијената. Више се не сме догодити да пацијенти у Пријемној амбуланти чекају по више сати на преглед код лекара, казао је др Слободан Овука, в.д директор Опште болнице.

Од када је пре месец дана доктор Слободан Овука именован на функцију в.д директора Опште болнице, прво је у Пријемно ургентној служби повећао број лекара који дежурају, јер је на нијихов рад било највише примедби, због вишечасовног чекања пацијената на преглед код лекара.

- У току поподнева и ноћи имамо двоје интерниста који су ту стално. Раније је био по један , не чекамо да се накупи гужва већ се зове други интерниста. Та тријажа мора да буде у року од првих 15 минута до пола сата, а када већ из Хитне помоћи стижу као хитни случајеви они аутоматски улазе у процес, а људи који долазе са релативо хроничним стварима који могу да чекају. То и суштина таквих служби добра тријажа. Не може да се деси да буде вишесатно чекање као што је било. Већ имам позитивне реакције од стране пацијената који се јављају и то је већ један битан помак – објаснио је др Слободан Овука.

Једини скенер у Јужном банату у Општој болници од прошле недеље поново ради, што ће омогућити да се ревидирају листе чекања које су настале због квара скенера, најавио је нови директор.

- Успели смо да оспособимо скенер и да га вратимо у функцију и ускоро ћемо елиминисати листе чекања које су се формирале претходних месец дана за време квара скенера. Мислим да реално можемо већ у току септембра да вратимо на уобичајен режим рада тако да ће у року од 30 дана што је и наша законска обавеза да могу да се ураде хладни скенери а што је хитно иде без листе чекања.

Ускоро би требало да буду краће листе чекања на операцију катаракте у Очној болници.

- У очној болници постоји добра воља да у наредном периоду организујемо операције у две смене да листе чекања смањимо јер су неки искористили акцију Министарства здравља и оперисани су сочива имамо.

Доктор Овука одабрао је и нови тим сарадника. Нови помоћник за хирушке гране је доктор Дражен Јелача, помоћник за интернистичке гране је доктор Слободан Продановић, помоћник за немедицинске послове правник Зоран Милошевић и за главну сестру болнице именована је Драгана Крстевски.