Вести

Елаборат штити оне који остају на систему даљинског грејања

 У панчевачком ЈКП-у „Грејање“ тренутно обрађују петнаестак захтева за искључење са система даљинског грејања. Процедура није компликована, може да потраје, али свакако и кошта. Поред елабората, за који ће Надзорни одбор „Грејања“ утврдити цену, треба финансирати и радове предвиђене елаборатом, а све то треба пријавити у градској управи, да не би, због непријављених радова, инспекција покуцала на врата.

Градска одлука од прошле године предвидела је могућност искључења корисника са система даљинског грејања. Наравно, уз одређене услове, како корисници који остају на систему, не би били оштећени и како не би изгубили на квалитету грејања после искључења корисника.

– У овом случају искључења, ми водимо рачуна о корисницима који остају на мрежи и који би требало да знају колико их се искључење других корисника тиче – рекла је директорка панчевачког ЈКП-а „Грејање“, Сандра Божић.

Самосталне објекте, „Грејање“ са система искључује на основу захтева, док је за искључење станова у зградама, потребан елаборат. Он је, према речима директорке „Грејања“, Сандре Божић, постао део одлуке управо да би корисници који остају у систему даљинског грејања били заштићени.

– Сам елаборат је пресек стања. Мери се површина, грејна тела, колико их има, спољна температура просторија које су око стана, а потребно је и 65 процената сагласности станара који су прикључени на подстаницу са које се тражи искључење. Елаборат би требало да омогући да систем и даље има прилику да одређени квалитет енергије испоручује осталим корисницима. Он би требало да препоручи потребне мере како би се остали корисници заштитили. У највећој мери то ће бити изолација, и то ће бити минимални услови који ће остале кориснике система заштитити, истакла је директорка „Грејања“.

Да не би било као у оној старој – кадија те тужи, кадија ти суди, „Грејање“ је добило и подршку Градског већа да елаборат, пре реализације, мора да прође и контролу Комисије за енергетску ефикаснот Панчева. Уколико она одобри елаборат, власник стана треба да све услове из елабората испуни, и тек пошто „Грејање“ утврди да су захтеви испоштовани, корисник се искључује са система даљинског грејања. Искључење ће бити могуће једино ван грејне сезоне, каже Сандра Божић, уз напомену да ће од тог правила бити изузети једино корисници који до 1. септембра поднесу захтев.

– С обзиром да су захтеви у малом броју стигли, и да смо ми били у процедури израде самог техничког описа елабората и доношења правилника, а после смо ушли и у годишње одморе, донели смо одлуку да ћемо захтеве примати до 1. септембра, и да ћемо тим корисницима омогућити искључење до краја године, рекла је Сандра Божић.

 

Трајање процедуре од захтева па до реализације не може да се предвиди, и зависи искључиво од оног ко је поднео захтев за искључење са система даљинског грејања. Време потребно за израду елабората је око недељу дана, а све друго може да потраје. Од прикупљања неопходног броја потписа за дозволу за искључење, па до испуњавања услова из елабората, што такође може да потраје. Све то, наравно, зависи и од новца. Надзорни одбор „Грејања“ утврдиће цену израде елабората, а финансијски издатак представља и његова реализација. Тако, осим стрпљења, за овај подухват је потребан и новац, јер свако колико може – штити своје интересе. Искључење је могуће, али не на штету других корисника, став је панчевачког „Грејања“.