Вести

Грејање од минуса и канцеларијског намештаја до позитивног пословања

 Приходи јавно  комуналног предузећа „Грејање“ су стабилни у овој и претходној години, за разлику од периода када се пословало негативно, између осталог, због нерационалног трошења средстава.

 Јавно  комунално предузеће „Грејање“ је прошле године пословало позитивно. Директорка предузећа Сандра Божић истиче да је добар резултат пословања постигнут рационализацијом пословања и улагањем у иновативне технологије.

– Знатне су уштеде на свим нивоима, тако да смо успели са неометаним снабдвањем гасом. Први пут у историји предузећа не плаћамо пенале “Србијагасу” за кашњење у плаћању – изјавила је Сандра Божић.

Панчево поседује најмодернију топлану. Предузеће „Грејање“ учествује и у прекограничном пројекту „Банатско сунце за све“ за набавку соларног система за грејање воде.Сандра Божић сумирајући резултате пословања и додала је да предузеће и ове године послује стабилно.

– У овом тренутку не дугујемо никоме ништа. Остварили смо уштеде како бисмо обновили производњу која није обнављана више од 30 година – истиче Сандра Божић.

„Грејање“ је међутим у пословању бележило велике губитке што је био случај 2009. и 2010. године.

– Губитак за 2009. годину, исказани губитак је 126 милиона 484 хиљаде, док је 2010. године 135 милиона 977 хиљада динара. Губитак у две године је 262 милиона 461 хиљаду динара. По годинама у књигама је то око 64 милиона за 2009. и 64 милиона за 2010. годину. Губици у пословним књигама су умањени због субвенција које су тада овом предузећу пристигле, као и умањење обавеза према ЈП „Србијагас“ - објаснила је Сандра Божић.

На челу предузећа у то време налазио се Зоран Ашанин, од 3. октобра 2008. до 29.октобра 2010. године. Након престанка обављања директорске функције од 30. октобра исте године радио је као помоћник директора, а после као самостални стручни сарадник. У време негативног пословања изграђено је поткровље у згради „Грејања“ и опремљено луксузним намештајем. С обзиром на то да је регионална Радиотелевизија Панчево тражила информације од јавног значаја дошли смо до занимљивих података. Намештај, у време када фирма послује са дебелим минусом, коштао је “Грејање” скоро 700 хиљада динара. Тај посао је уговорио тадашњи директор Зоран Ашанин. Након тога Ашанин је, након смене именован за помоћника директора, а после тога је добио решење самосталног стручног сарадник. Он је затим тражио, што је и прихваћено, да буде проглашен технолошким вишком. Тако је Ашанин на основу целокупног радног стажа наплатио око 460 хиљада динара на основу отпремнине. То практично значи да је отпремнину узео за посао у “Грејању”, али и у својој приватној фирми „Вес трговина“. После тога, Ашанин је тужио “Грејање” тврдећи да је незаконито отпуштен, али је тај спор изгубио. Слична је ситуација и са његовим најближим сарадником, техничким директором Предрагом Павловићем. И он је, иако је чудно да технички директор буде проглашен технолошким вишком, узео отпремнину.