Вести

Локална коалиција под знаком питања

Српска напредна странка у Панчеву као тежак шамар странци, српском народу, грађанима Војводине, али и непоштовање највиших правних аката покрајине и републике, оценила је поступак Демократске странке, која у Скупштини Војводине није подржала традиционалне симболе. Бојана Пајтића су позвали да поднесе оставку, распусти Скупштину и распише изборе, после којих ће СНС преузети власт. Српска напредна странка ће размотрити да ли ће и партнерима у градској власти, овдашњем ДС-у, поставити питања због изигравања договора око гласања за традиционалне симбола Војводине.
Панчевачки СНС оценио је као шамар, непоштовање грађана и Устава, одлуку ДС да у покрајинској Скупштини не подржи традиционалне српске симболе. Како је подсетио покрајински посланик Јован Лазаров, традиционални симболи уведени су Статутом Покрајине 2014. године, ваљало их је усвојити двотрећинском већином, која је пре седнице била и договорена, да би на самој седници посланици ДС-а гласали уздржано и тако одлука није донета.
Све оно што се урадило није добро. Све оно што је Демократска странка до сада радила можда бисмо и могли да исправимо, али оно што се пушкама остваривало и националном тежњом нашег народа у претходном веку – погазили су. Погазили су српску заставу, погазили су српски грб, што је најтежи злочин који су могли да почине према народу српском превасходно, али и према свим грађанима Аутономне Покрајине Војводине, оценио је покрајински посланик Јован Лазаров.
Ово није први пут да Демократска странка чини један срамни чин. Ово је само доказ да Демократска странка, са својим коалиционим партнерима који подржавају владу Аутономне Покрајине Војводине, види државу само до Београда. Ово није политички шамар само Српској напредној странци, ово није шамар, већ шамарчина већинском националном становништву у Аутономној Покрајини Војводини. Овим је погажена и државна застава и државни грб, истакао је народник посланик Жељко Сушец.
Српска напредна странка је изнела и податак да је Савез војвођанских Мађара поштовао договор и гласао за традиционалне симболе покрајине. С друге стране тврде, да се од гласања уздржао посланик Српске радикалне странке. Српска напредна странка је позвала Пајтића, који, како тврде, има бајпас владу и само 6 одсто подршке, да распише покрајинске изборе и да на њих изађе удружен са радикалима, странком Бориса Тадића и Лигом социјалдемократа. А најављено је да ће питања о овој теми бити постављана и панчевачком ДС-у, који је на власти са СНС-ом.
Када се доведе овако државни интерес у питање, као и традиционална обележја наше државе, застава и грб наше државе, нормално је да ћемо поставити питања нашим коалиционим партнерима на локалном нивоу - Демократској странци. Власт није само вршење власти, власт је и одговорност, а ово је општи неодговоран приступ државним и националним интересима. Свакако ћемо питати наше коалиционе партнере о овоме. Шта ће се десити, да ли ћемо ми остати у коалицији са Демократском странком, питања су за која је надлежан и Градски одбор Српске напредне странке, који ће се одржати можда већ у току данашњег дана. Консултоваћемо се и с вишим органима странке, закључио је Жељко Сушец.