Вести

Макадамским путем до Малог рита

Завршени су радови на проширењу и посипању дробљеним каменом пута који од Улице Марка Краљевића води у Мали рит. Пут је дужине 650 метара и води до макадама са друге стране насеља и државног пута. Вредност инвестиције је 2 и по милиона динара

До Малог рита, неформалног насеља у којем већином живе Роми, до скоро се могло доћи само земљаним путем који је био пун рупа и којим је било немогуће проћи било каквим возилом када падне киша или су високе подземне воде. Како би се омогућио квалитетнији живот људи који живе у овом насељу, а након иницијативе представника месне заједнице, и Града, ЈП „Дирекција“ је одвојила 2 и по милиона динара за ови инвестицију. 650 метара старог земљаног пута је проширено и насуто туцаним каменом.

- Акценат је стављен на млађу и старију популацију, јер до сада није било могућности да кола СХМП имају приступ до корисника њихових услуга. Овим путем смо направили велики искорак и надам се да су суграђани задовољни. Проширили смо постојећи пут, раскрчили зеленило, посули га дробљеним каменом. Постављена је цев која треба да одводи воду са пута када пада киша, како би било што мање оштећења – рекла је Маја Витман, директорка ЈП „Дирекција“:

Ово је прва инвестиција у овом делу Месне заједнице „Центар“, од када је настало ово неформално ромско насеље, каже Драган Остојин председник Скупштине Месне заједнице. - На основу иницијативе самих грађана, који живе на овој територији, од када је формирано ово насеље никада, а имам преко 40 година, није ништа урађено. Ово је прва озбиљнија инвестиција. Ово је урађено на најбољи начин на који је могло да се уради и за евентуално неки наставак што се тиче самог пута, који је урађен – изјавио је Драган Остојин, председник Скупштине МЗ Центар.

Побољшање услова живота ромске популације један је од приоритета локалне самоуправе. Ове године у буџету града за активности дефинисане Акционим планом за побољшање живота Рома предвиђено је скоро 7 милиона динара. Град делом финансира рад ромскох НВО, помаже Ромима да дођу до докумената, а завршетком ове школске године са 4000 динара, награђено је 185 ромске деце која су завршила школску годину са врло добрим и одличним успехом, каже Миленко Чучковић, члан Градског већа задужен за рад, запошљавање и социјалну политику.

- Град Панчево је, у сарадњи са Данским саветом за избеглице, аплицирао за пројекат Шумица, ромског насеља у Старчеву. Очекујемо повољан исход где би се одрадила инфраструктура у објектима који су у власништву Дирекције, а користи ромска популација. Ради се о сређивању инфраструктуре водовода и канализације – каже Миленко Чучковић, члан Градског већа.

Из Дирекције апелују да суграђане који живе у овом делу града да не користе пут за пролазак тешких камиона, како би пут што дуже трајао и био у функцији. з Дирекције апелују да суграђане који живе у овом делу града да не користе пут за пролазак тешких камиона, како би пут што дуже трајао и био у функцији.