Вести

Павлов: Неопходна комасација

Комасација земљишта је важан посао за сваку државу и локалну средину. Прва комасација забележена је у Немачкој у шеснаестом веку, а у Србији 1848. године. С процесом комасације, као скупа мера из области просторног планирања, неопходно је наставити у панчевачком атару, порука је струке, паора и власти.

Један започети посао у панчевачком атару, прекинут је. Сви су изгледи да га ваља наставити, што пре. Реч је о комасацији. Комасација је скуп мера из области просторног планирања у области аграра које спроводе државни органи на земљишној територији зарад поспешивања услова и експлоатације државног пољопривредног земљишта.

Комасација обухвата укрупњавање парцела, планирање пољопривредне производње, пројектовање и провођење мера заштите.

Сем борбе против узурпатора, неопходно је спровести и комасацију, порука је Саше Павлова, градоначелника Панчева.

Комасацији се у развијеним земљама придаје највећи значај и улажу се велика средства у њену реализацију, уз одговарајућу организацију администрације, истраживање и примену најновијих технологија. Код нас паори нису довољно обавештени о комасацији.

 

Од комасације у панчевачком атару очекује се даљи развој аграра, јер резултати спровођењем комасације у претходном периоду то, свакако, потврђују.