Вести

Пројекат студената део буџета града за наредну годину

 У Малој сали Градске управе, почеле су јавне презентације урбанистичких пројеката, који су настали као резултат сарадње Града и Архитектонског факултета. Током три дана колико ће трајати презентације биће представљено 14 пројеката. СхареТхис

Архитектонски факултет из Београда, на основу позива постао је партнер локалне самоуправе у процесу партиципативног буџетирања за 2017. годину. Биће представљено 14 пројеката, од којих ће један бити изабран да буде део буџета за следећу годину.

- Многе од тих радова ставићемо најавно гласање које је предвиђено за новембар месец. Грађани ће се на демократски начин изјаснити којије то пројекта који њима највише одговара. Пошто нисмо почели са буџетским процесом за 2017. годину, нису опредељена средства, али верујем да ће битит у најмањем износу као што су била прошле године, око 5 милиона динара., али и у зависности од пројекта – објаснио је Предраг Живковић, заменик градоначелника.

Пројекти младих стручњака, који су завршили Архитектонски факултет, баве се реалним животним проблема, на територији Панчева, каже др Данијела Миловановић Родић, доцент на овом факултету.

-Имали су нашу подршку као факултета, да се позабаве одређеним темама. Да виде шта је најактуелније, шта је најважније, шта су нови концепти, нове идеје. Да то посвећено са њиховом енергијом сумирају у тим пројектима. Наше стручне службе, генерално у градовима, министраствима, немају толико времена да прате савремене трендове, нове концепте, и мислим да може да се направи јако добра комбинација, тако ја разумем дуално образовање, повезивање живота и академије – истакла је др Данијела Миловановић Родић са Архитектонског факултета.

Током првог дана представљена су 4 пројекта, у вези са екологијом. Јелена Словић, у свом пројекту бави се ребрендирањем као инструменту подршке развоју Панчева, тако што предлаже изградњу биофилне градске плаже.

 -Истраживала сам неке принципе који би могли да активирају постојећу флору и фауну, да делују као плућа града и својим уређењем делује на подизање атрактивности простора а тим и побољшање туристичке понуде и квалитета живота. За то би најбоље било применити биофилни дизајн, који користи постојећу флору и фауну која циља проблеме загађења, ваздуха, воде или земљишта, казала је Јелена Словић, мастер урбанизма и регионалног развоја.

Михајло Жикић, који долази из Бора, како каже, добро је упознат са еколошким проблемима. Његов пројекат предвиђа изградњу биогасног постројења које би користило силажу која долази са њива.

-По тони кукурузне силаже, добије се око 120 киловат сати електричне енергије. Ако бисмо све те бројке свели на просек, само од кукурузне силаже би се добило 97 киловата по домаћинству. Када се на то додају и други супрстрати Панчево би из тог постројењамогло да се снабдева електричном енергијом, прецизирао је Михајло Жикић мастер урбанизма и регионалног развоја.

Презентације ће трајати до среде, 07. септембра. Селекција пројеката биће урађена на основу степена спремности пројекта, усклађености са приоритетима града, али и висине потрбних средстава за реализацију. Они пројекти који буду изабрани биће разрађени, након чега ће грађани, гласањем, изабрати набољи који ће постати део градског буџета за 2017. годину.