Вести

Рендген ради пуном паром

За прва три месеца ове године кроз Службу за рендген дијагностику панчевачког Дома здравља прошло је безмало 8.000 пацијената. Листе чекања постоје, али на њима су једино пацијенти којима је потребан контролни преглед. Сви остали пацијенти снимање пролазе у кратком року, а софтверски кварови, какав се на рендгену догодио протекле недеље, решава се у року од неколико сати.

У Службу за рендген дијагностику прошлог четвртка неколико сати није радио нови рендген апарат. Квар на апарату није био механичке природе, већ је проблем правио софтвер. Директор Дома здравља доктор Слободан Овука каже да је проблем са софтвером истог дана решен и да пацијенти нису трпели.

То су неизбежне ствари, с обзиром на сву софтверску технологију у апарату, а отклањају се у року од сат-два. Дешава се једном недељно, некада једном у две недеље, али нема никаквог утицаја на број пацијената. Ако пацијенти не прођу данас, сутра су већ прегледани, снимљени, рекао је др Слободан Овука, директор Дома здравља. У току једног дана, на рендгену, мамографу или ултразвуку у Служби за рендген дијагностику буде снимљено 100 пацијената. Доктор Овука наглашава да постоје листе чекања, хитни случајеви примају се одмах, а дуже од месец дана чекају само пацијенти на контролне прегледе.

Када причамо о листама, причамо само о хладним случајевима, који могу да чекају, а да немају медицинску импликацију на здравствено стање пацијента. Био је квар на ултразвучном апарату месец дана, али све време смо радили са портабл ултразвуком, који је резервна варијанта. Све може да се прегледа осим дојке. Радимо ултразвук у две смене. Укључен је максималан број лекара - специјалисти опште медицине и радиолози. Верујте да ултразвук ради дванаест сати дневно. Нема много установа у Србији које су организоване тако да дванаест-тринаест сати, од 7 до 20 часова, ради ултразвук. Ни то није довољно за град ове величине, каже др Слободан Овука.

За прва три месеца ове године новим рендген апаратом урађено је скоро 5.000 снимања, ултразвуком 2.400 прегледа, а радиолози на мамографу су до сада обавили 274 мамографије.