Вести

Савет за здравство СНС-а о превентиви у Јабуци

У организацији Савета за здравство Градског одбора Српске напредне странке данас је у Јабуци одржана трибина о превенцији и лечењу рака дојке. Члан Градског одбора СНС-а и председник Савета за здравство у овој странци др Слободан Овука и др Сава Стајић, такође члан СНС-а, рекли су да оваквим предавањима желе да мотивишу жене у сеоским срединама да редовно иду на превентивне прегледе.

Председник Савета за здравство у Градском одбору Српске напредне странке др Слободан Овука рекао је да је циљ предавања о превенцији и лечењу рака дојке да окупи што већи број жена, нарочито у сеоским срединама, како би им се скренула пажња на чињеницу да је ова болест подмукла, али да се откривањем у раној фази може ефикасно излечити. Др Овука и лично већ годину дана учествује у скрининг прегледима у насељеним местима и каже да је ситуација са одзивом жена боља него што је била раније.

Нисмо задовољни одзивом жена гинеколошким прегледима. Направили смо пилот-пројекат, који је јединствен у Србији и који траје већ трећу годину. Немамо баш задовољавајући одзив, може то и боље, али је свакако боље него што је био. Имамо већ петнаестак случајева рака грлића материце откривених у раној фази, када је излечење 100 одсто. Наставићемо с том политиком коју спроводи Влада РС и надлежно министарство. Тиме желимо да покажемо да СНС мисли озбиљно о реформи здравства и да се хвата у коштац са горућим проблемима. Скрининг дојке, такође у нашем Дому здравља, ради се другу годину заредом. И ту смо у почетку имали бољи одзив. Сад је нешто слабији, у првом кварталу ове године покушавамо да подигнемо тај број на прошлогодишњи ниво. Ове трибине су начин да се помогне скрининг, рекао је др Слободан Овука. Специјалиста радиологјје и шеф мамографске дијагностике у Болници „Драгиша Мишовић“, др Сава Стајић, рекао је да пракса свакодневно потврђује да откривање и најтеже болести у раној фази доводи до излечења.

Наш највећи проблем је како мотивисати наше жене да се одазову прегледу, да обрате пажњу на сопствено здравље. Ова трибина има сврху да се жене мотивишу да обрате пажњу на себе. Знам да су много ангажоване око породичних послова, деце, посла, али треба да обрате пажњу и на сопствено здравље. То значи да ураде самопреглед дојки, о чему је на трибини било говора, да знају које су им дијагностичке методе и где на располагању, да знају да препознају како болест почиње и коначно да се не плаше да се јаве здравственим радницима и приступе свим неопходним прегледима и да се заједнички успешно изборимо са болешћу, рекао је др Сава Стајић.

Како би се број жена које се одазову на превентивне прегледе повећао, др Слободан Овука каже да ће се овакве трибине у граду и по насељеним местима организовати и током наредних месеци.