Вести

Стаза до десне куле на Тамишу до краја године

ПАНЧЕВО, 14. фебруар 2015. (ТВ Панчево) – До десне куле на ушћу Тамиша у Дунав моћи ћете до краја године да прошетате дрвеном пешачком стазом, која ће почињати код преводнице. На тај начин ће заљубљеници у реке моћи ће и од града, односно кеја, да прошетају уз Тамиш, након што чамцем пређу на другу обалу и Градском шумом, тј. насипом стигну до почетка стазе код преводнице.
Панчевачке куле на ушћу Тамиша у Дунав представљају јединствен пар светионика на целом току Дунава. Тиме су завределе статус симбола града. Међутим, до њих је немогуће прошетати, те су их многи Панчевци видели само на фотографијама. Ипак, крајем године шетња од преводнице на путу за Београд до десне куле ускоро ће бити могућа, јер би до почетка лета требало да почне израда пешачке стазе на тој деоници.
- Стаза ће водити од преводнице до десног светионика на Тамишу. Стаза која већ постоји већи део године је поплављена. Урадићемо нову стазу, на дрвеним шиповима, која ће у свако доба омогућити долазак Панчевцима и свим љубитељима да виде једине светионике на целом току Дунава, казао је Бранислав Ровчанин, директор ТОП-а.
Вишедеценијски сан Панчеваца на овај начин биће остварен. Истовремено, куле ће тада добити значајано место на туристичкој мапи Србије, које одавно заслужују, сматра Бранислав Ровчанин, директор ТОП-а.
- Сматрам да су куле изузетно битан потенцијал. Симбол су града, налазе се у прелепом амбијенту ушћа Тамиша у Дунав, рекао је Ровчанин.
Та пешачка стаза представља прву фазу пројекта, док би друга фаза требало да обухвати ојачавање земљане стазе кроз Градску шуму, насипом до преводнице, чиме ће бити омогућено да Панчевци са градског кеја пређу на другу обалу и прошетају до десне куле, каже Бранисалав Ровчанин.
- Друга фаза подразумева уређење пешачке стазе на самом насипу, додао је Ровчанин.
Стаза, за чије је уређење Град издвојио око 3 милиона динара, биће дуга 550 метара, а поред ње ће бити постављене табле информативно-едукативног крактера, па ће до значајног културног наслеђа моћи да стигну сви заљубљеници у реке.
До краја године моћи ћете са Градског кеја својим или позајмљеним чамцем да пређете у градску шуму, а одатле насипом до преводнице, где би требало да почиње пешачка стаза која ће водити до десне куле.