Вести

Уклоњена дивља депонија код вртића „Петар Пан“

Јавна комунална предузећа „Хигијена“ и „Зеленило“ заједнички уређују простор око контејнера код вртића „Петар Пан“ у насељу Миса, где неодговорни стварају дивљу депонији. Бетонирање простора за контејнере и изградњу зида завршава „Хигијена“ док „Зеленило“ уређује околну зелену површину. Како се данас могло чути, то је почетак заједничких напора, који ће бити настављен и на другим локацијама. Уз апел да грађани не праве дивље депоније, надлежни из инспекција напомињу да ће неодговорне кажњавати.

Разбацано ђубре око контејнера у насељу Миса, код вртића „Петар Пан“, представља проблем житељима овог насеља. Заједничким снагама „Хигијена“ и „Зеленило“ решили су да уреде овај простор, који је повремено деловао као дивља депонија.

У овој акцији „Хигијена“ ограђује простор за контејнере, а „Зеленило“ ће уредити зелену површину. Надамо се да ће ово бити порука грађанима да контејнере користе наменски – за кућни отпад. „Хигијена“ ће поставити и табле са упутством шта се може одлагати у контејнере, рекла је Милица Јовановић, директорка „Хигијене“.

Задатак „Зеленила“ је да простор око зида који буде изграђен уреди на најбољи могући начин како би се спречило бацање отпада и смећа око контејнера. Планирали смо да правимо зелени зид од туја и разних врста дрвећа и жбуња, али период садње је прошао, већ је наступило лето, мораћемо да сачекамо јесен, рекао је Драган Катуца, директор „Зеленила“.

Када бетонирање и изградња зидића буду завршени и када простор око канти поново зазелени, поставља се питање хоће ли на њему поново бити разбацаног ђубрета. Представници инспекције и Комуналне полиције апелују на грађане да се дисциплинују и ђубре бацају у канте иначе следе казне.

Комунална инспекција и полиција ће чешће обилазити оваква критична места и примењивати санкције према грађанима који се неодговорно понашају. Грађани су упознати на који начин се одлаже отпад и кућно смеће, рекао је Милован Ћировић, градски секретар за инспекцијске послове.

Појачаћемо контролу у овом делу града. Санкционисаћемо све који буду кршили прописе. За прекршај одлагања смећа мимо контејнера предвиђена је новчана казна у износу од 10.000 динара, рекао је Срђан Милетић, шеф Комуналне полиције.

„Хигијена“ и „Зеленило“ најављују заједнички наступ и на другим критичним просторима овог типа. У међувремену звучи озбиљно спомињање казне од 10.000 динара за грађане који промаше контејнер или 20.000 динара за предузетнике који ураде исто. На крају крајева, од збирне казне, укупно 30.000 за правно лице и одговорно лице у њему ако ураде исту ствар.