Вести

Војловачки манастир добија нови кров

Почело је реновирање крова и кровне конструкције на Конаку Манастиру Војловица који је страдао после олује праћене градом и олујним ветром. Манастир је други од изузетног значаја за Панчево и мора бити заштићен у сваком смислу, истакао је Немања Ротар, већник за културу. Радове на манастиру финансирају Град Панчево и Компанија НИС.

Почели су радови на реновирању манастира у Војловици, који је страдао у олуји и граду који је задесило Панчево 21.јуна. Немања Ротар, већник за културу, каже да радови брзо напредују и додаје да ће Град Панчево изаћи у сусрет ако треба још нешто додатно да се уради.

- Радови и санације су у току. Град Панчево је увек спреман да помогне с обзиром да је за сада све ово што се ради изашла је у сусрет и компанија НИС, пошто користи део конака и део манастирске зграде, тако да је то добро, драго нам је. Ово је други споменик од изузетног значаја, поред Преображенске цркве и ти споменици морају да буду заштићени у сваком смислу, то је наша обавеза и као Града, а и држава стоји иза тога јер су то врло вредни споменици културе – рекао је Немања Ротар, већник за културу.

Манастир је духовно средиште нашег града и споменик културе који сведочи о нашем трајању, навео је Миодраг Младеновић, директор Завода за заштиту споменика културе и додао да је важно да га чувамо са пуно пажње да би могли будућим генерацијама да оставимо сведочанство о животу овог манастира.

- Набављен је квалитетан цреп, замениће се летве, президаће се оџаци који су оштећени и довешћемо конак манастира у стању да презими. Оно што је изузетно важно јесте да морамо да припремимо и документацију, један квалитетан технички снимак манастира и конака и да преко документације створимо услове да даље можемо у складу са законом да обављамо даље радове. Ту се поставља даље питање столарије која је у лошем стању, само унутрашње обраде просторија, подова, као и фасаде која је у лошем стању – истакао је Миодраг Младеновћ, директор Завода за заштиту споменика културе Панчево.

 

Завод за заштиту споменика Панчево добио је дозволу да инвестира два милиона динара, колико је Град одвојио за реновирање Преображенске цркве, па ће тако ови споменици ускоро изгледати онако како треба и како доликује, истакао је Немања Ротар.