Вести

Божић, Ристовски, Кисић Тепавчевић и Младеновић обишли столарску радионицу у Старчеву

Сандра Божић, Лазар Ристовски, Дарија Кисић Тепавчевић и Марко Младеновић посетили су данас Јужнобанатски округ и обишли столарску радионицу Ненада Милетића у Старчеву, надомак Панчева.

„Ми, који се бавимо филмском уметношћу, некада себично мислимо да је култура само филмска уметност, али култура је музика, култура је и књижевност и сликарство, култура је и када кажете „добро јутро, комшија“. Сви смо ми култура коју би требало чувати и неговати. Наш домаћин Ненад Милетић производи чувени, али ретки дувачки инструмент – кавал, који је данас мало познат, а уз чије звуке су се некада наши стари веселили“, рекао је Ристовски.

Како је навео, Ненад Милетић је златно зрно нашег друштва које морамо да чувамо. Породица Милетић, према његовм речима, прави је пример чувања традиције и лепоте наше земље, нарочито када се погледа и њихово дугогодишње пријатељство са сликаром Милошем Шобајићем, који је неке од својих дела створио баш у радионици Милетића.

Дарија Кисић Тепавчевић поручила је да се економски и привредни успеси, које Србија бележи последњих година, заснивају на инвестицијама и на породичним пословима који чувају домаћинства наше прелепе Србије.

„Ако хоћемо да идемо напред, морамо да радимо и пратимо савремено доба, али то не сме да нас натера да заборавимо корене, да се одрекнемо традиције и лепоте коју она носи“, поручила је Кисић Тепавчевић.

Сандра Божић истакла је да се у Старчеву види да је јака, вредна и марљива породица стуб наше државе.

„Веома сам срећна што се све више људи окреће занатском раду. Данас су овакви мајстори најтраженији широм света, па и код нас. Битно је да ова породица може пристојно да живи од свог рада и тако мора да остане, морамо да наставимо да помажемо предузетништву, јер само заједно можемо све“, нагласила је Божић.

Марко Младеновић поручио је да је Милетићева радионица најбољи пример да, када се споје младост и искуство, можемо да добијемо најбољи производ. У овом случају звуке наше Србије, препознатљиве свуда у свету, и златне занатске руке које чувају културну баштину.

„Већ тридесет година бавим се производњом и обрадом дрвета, а последњих шест израђујем наше старе музичке инстументе. Успео сам да освојим кавал, који се налази на листи нематеријалних културних добара Србије, и једини га у Србији производим. Држава ми је, кроз пројекте, помогла да купим „ЦНЦ“ машину, како бих лакше и боље радио свој посао“, рекао је Ненад Милетић, и навео да од занатских послова може веома лепо да се живи, те позвао младе да машту усмере на стварању нових послова, да остану у својој земљи и у својим градовима, и да се слободно упусте у приватни бизнис, а да ће држава препознати иницијативу и сигурно помоћи.