Вести

Гости из Птуја у Градској управи

Четрдесетак деце из две основне школе из Птуја у Словенији посетило је данас градску управу са својим наставницима. Они су у Панчеву од четвртка, а данас су их званично примили и упознали са историјом Панчева градоначелник Саша Павлов и председник локалног парламента Тигран Киш.

 У оквиру међународне сарадње школа из Панчева и Птуја, као и сарадње између два града, у Панчеву борави четрдесеттроје деце из Словеније заједно са својим наставницима. После посете Ковачици у петак, гости из Птуја обишли су градску управу, где их је дочекао градоначелник Панчева Саша Павлов. Он их је упознао са историјом града, али и чињеницом да на територији Панчева, поред Срба, живе и припадници 26 националних заједница.

- Посета је веома битна, битна је та ширина, битно је дружење деце, дружење родитеља, јер ово је већ трећа година и ту су већ израсла права пријатељства. У сваком случају, ширимо искуство и дајемо шансу нашој деци да кроз познавање свог окружења и неких других држава и система добију неопходну ширину и постану прави људи – рекао је градоначелник Саша Павлов.

Домаћини гостима из Словеније су деца и наставници из основних школа „Мирослав Мика Антић“ и „Ђура Јакшић“. Они су ђаке и наставнике из Птуја, заједно с представницима Туристичке организације Панчева, повели у обилазак града и упознали их са знаменитостима.

- У оквиру међународне сарадње и међуградске сарадње Панчева и Птуја, имам задовољство да кажем да смо угостили четрдесеттроје деце и 11 наставника из Словеније, из Птуја, то су деца и наставници из две основне школе – школе “Младика” и школе “Људски врт” с својим директорима и наставницима. Домаћини су удружење Словенаца “Логарска долина”, основна школа “Ђура Јакшић” и основна школа “Мирослав Мика Антић”, наши наставници и наша деца који су примили у своје породице и у своје домове од четвртка до недеље децу из Словеније – рекла је Зорана Лепедат, помоћник директора школе „Мирослав Антић“.

Делегација уз Словеније борави у Панчеву по трећи пут, а сваки боравак је добра прилика да се нешто научи, кажу гости из Словеније

- Оно што оваква размена може да псотигне је склапање нових пријатељстава на овом простору, где мислим да смо сви близу, тако да ми је јако драго што се деца јако лепо слажу, што се и ми одрасли радујемо што се видимо. Било где у свету да идеш, свуда можеш нешто да научиш, можемо и ми од вас. Имете неке ствари које смо јуче видели – Ковачицу, можемо учити на људској топлини које овде има јако пуно, тако да сваки пут кад дођемо, пуно добијемо од ове посете – објашњава Татјана Валпутич Земљич, директорка основне школе „Људски врт“ из Птуја.

Домаћини Словенцима ове године су, поред основних школа „Ђура Јакшић“ и „Мирослав Мика Антић“ и удружење Словенаца „Логарска долина“ и Туристичка организација Панчева.