Вести

Јавни позив за доделу неповратних средстава расељеним лицима

Расељена лица са Косова и Метохије моћи ће да се пријаве за бесповратна средства намењена за набавку и доделу робе и материјала за покретање, развој и унапређење доходовних активности у пољопривредној, занатској, услужној или другој области. Повереништво за избеглице и Град Панчево расписали су јавни позив 12. јануара и трајаће до 12. децембра ове године.

Повереништво за избеглице и Град Панчево расписаали су јавни позив за доделу неповратних средстава расељеним лицима са Косова и Метохије у износу од два милиона динара. Сви заинтересовани привредници могу доћи у Услужни центар код повереника за избеглице, попунити формулар и поднети сву неопходну документацију, рекао је Миленко Чучковић, већник задужен за рад, запошљавање и социјалну политику.

- Расписан је конкурс у износу од два милиона динара, где ће десет особа која су привредници у различитим делатностима моћи да остваре своје право и да им се помогне финансијски у износу од 200 хиљада динара. Средства су намењена ојачавању активности оним чиме се баве - рекао је Миленко Чучковић, већник задужен за рад, запошљавање и социјална питања.

Један од услова који морају испунити је да делатност којом се баве буде у вези са занатским, услужним, пољопривредним делатностима.

- Нисмо у могућности да финансирамо самосталне трговинске радње и сличне пројекте који нису доходовно исплативи. Услови које морају да испуне су да су пријављени као расељена лица, да су пошли обуку у Националној служби за запошљавање. Даваће се предност људима који финансијски слабије “стоје”. Формирана комисија ће одабрати десет пројеката, односно привредних активности које ће Град финансирати.

Сваке године се расписује конкурс, с тим што се једне године односи на расељена, а друге на избегла лица. Прошле године није било конкурса за избеглице из оправданих разлога, напоменуо је Чучковић.

- Много новца је било опредељено избеглим лицима за програм стамбеног збрињавања, где је потписано 12 уговора за откуп сеоских домаћинстава. За то је било опредељено девет и по хиљада евра плус хиљаду и по евра за опремање домаћинстава Очекујемо да потпишемо још два уговора., Укупно ће 14 људи из Панчева добити куће са окућницама.

Овим програмом су обухваћене 32 породице.

- Осамнаест породица ће добити по једном програму, а дванаест по другом.

Прошле године се није пријавио довољан број људи, па ће, истиче Чучковић, ове године покушати да боље информишу наше суграђане како би се пријавио довољан број.