Вести

Пољочувари предухитрили узурпаторе у Ковину

Захваљујући брзој реакцији полиције и пољочуварске службе, у Ковину су данас узурпатори спречени да скину и одвезу усев са 67 хектара узурпираног државног пољопривредног земљишта. Како незванично сазнајемо, соју са државне земље покушали су да скину представници фирме “Ател”. По налогу Тужилаштва, одузети су им комбајни и камион са приколицом натовареном сојом, а да се узурпатори не би вратили и довршили започето, пољочувари у Ковину настављају дежурство и у току вечери и ноћи.

Општинска управа у Ковину у складу са чланом 62 Закона о пољопривредном земљишту спровела је све неопходне процедуре у борби против узурпације државног пољопривредног земљишта. Непуних 100 хектара узурпиране земље је обележено, и чекао се дан када ће, углавном соја и кукуруз, бити убрани са парцела. Према речима Сање Петровић, председнице Општине Ковин, и пољочуварска служба имала је задатак да полицији пријави сваки покушај нелегалног скидања усева са узурпираног земљишта.

- Пољочуварска служба је у току поподнева приметила да се усеви скидају, говорим о соји. На лице места је изашла полиција, представници Општине и чланови радне групе – објаснила је председница Општине Ковин, Сања Петровић.

По налогу Тужилаштва, који су, како каже Сања Петровић, чекали више од три сата, узурпаторима су одузета два комбајна и камион са приколицом пуном соје, који су били затечени на самој њиви.

- Они су у пратњи полиције одвезени у силос. По изјави пољочувара, још један камион са приколицом одвезен са њиве пре доласка полиције. Имамо затечено лице на њиви, то је Младен Шуљикић. Његова вређања су била учестала, псовао је општинско руководство на све могуће начине, говорио је да би на најрадије бацио у Дунав. Са полицијом је имао неумесне расправе, и ми смо, без обзира на то, успели да данас завршимо посао – рекла је Сања Петровић.

Предострожности ради, али и због изјава Младена Шуљикића, донета је одлука да пољочувари наставе дежурство поред ове парцеле.

- Он је, заправо, давао изјаве да ће, без обзира на све нас присутне, тамо данас скинути усеве. Па, пошто није успео, почео је да прича како ће опет да се врати и да то исто уради. Оно што је до нас је да појачамо рад пољочуварске службе, која ће реаговати на исти начин и обавестити полицију и даље поступати по процедури – истакла је председница Општине Ковин, Сања Петровић.

 

 

Према подацима ковинске управе, у Ковину је узурпирано око 100 хектара државне пољопривредне земље. На 67 хектара усев је био спреман за скидање, а на преосталих тридесетак, још увек се чека да кукуруз и соја сазру, после чега ће се кренути и у њихово скидање са нелегално засејане државне земље.