Вести

Регионална развојна агенција добила директора и председника Скупштине

За првог председника Скупштине Регионалне развојне агенције „Јужни Банат“, изабран је Саша Павлов, градоначелник Панчева. Скупштина оснивача, чији су чланови све локалне самоуправе из Јужног Баната, именовала је и Игора Кнежевића за директора агенције. Основни задатак Регионалне развојне агенције биће припрема и реализација инфраструктурних пројеката као и остваривање међународне, прекограничне и међуоптштинске сарадње на територији Јужног Баната.

Скупштину Регионалне развојне агенције, чини 8 локалних самоуправа из Јужног Баната и два приватна предузећа, једно из Панчева и једно из Вршца. На првој седници Скупштине за председника, чији ће мандат бити следећих годину дана изабран је Саша Павлов, градоначелник Панчева.

- Усвојена је и одлука о именовању директора Агенције. Нови директор, односно први директор Развојне агенције за Јужни Банат је господим Игор Кнежевић. Потписали смо и Уговор који дефинише плаћање чланарине, односно чланске обавезе између Агенције и сваког појединачног оснивача, рекао је Саша Павлов, градоначелник Панчева.

Како је казао Игор Кнежевић, први директор Регионалне развојне агенције „Јужни Банат“, основни задатак који има агенције је развој Јужног Баната, јер досадашња пракса показује да скоро није било капиталних инвестиција и да је улагање у Јужни Банат било спорадично. Прво што треба урадити је да се препозна оно што је најбитније везано за локалну самоуправу што се тиче инфраструктурног и привредног амбијента, каже Кнежевић. - Када удружимо све те локалне стратегије, добијамо једну општу регионалну стратегију на којој треба да радимо, а град Пaнчево, као највећи и по броју становника и по приходној страни, је носилац. А то је на бази партнерства свих нас овде. Покушавамо да равномерно развијемо регион Јужни Банат.

Оснивањем развојене агенције у Јужном Банату, 8 локалних самоуправа, сматра да ће лакше идентификовати заједничке проблеме, што је предуслов за привлачење средства из међународних, пре свега ИПА фондова, чиме би се брже решавали проблеми грађана.

- На овакав начин моћићемо да конкуришемо за много озбиљнија средства за инфраструктурне пројекте, који дотичу и Панчево. Озбиљна средства се углавном издвајају за регионале пројекте, од значаја више локалних самоуправа. На овакав начин ми стичемо услов да сви заједно конкуришемо преко Развојне агенције на те пројекте и да повлачимо озбиљна средства од којих ће озбиљна средства и да остану у Панчеву, истакао је градоначелник, Саша Павлов.

- Као Град можемо да аплицирамо за средства код одређених фондова. Али за решавање неких проблема који су препознатљиви не само Вршцу, него и другим општинама широм Јужног Баната, потребно је да будете део Агенције. Можда самстално нисте довољно препознатљиви, или нисте адекватни да би приступили одређеним фондовима, изјавила је Драгана Митровић, градоначелница Вршца.

- Много је лакше остварити сарадњу са Агенцијом која је на вашој територији, која вам је на кућном прагу. Која је упозната са вашим проблемима. Друга ствар је да када долазе инвеститори, што је кључни проблем свих нас у Србији, јесте да имају место где могу да дођу и добију широку палету на једном месту, казао је Милан Гарашевић , председник општине Ковачица

- Сигурно да када ујединимо снаге биће нам лакше. Грађани Ковина или Ковачице, и Пландишта, можда имају заједнички интерес око неког инфраструктурног пројекта. Сигурно да је много лакше када имамо представника у Влади Србије ипред Јужног Баната, истиче Јован Репац , председник општине Пландиште

Оснивачи регионале развојне агенције „Јужни Банат“ поред локалних самоуправа су и предузеће „Финнет инжењеринг“ из Панчева и „Хајтим“ из Вршца. Очекују да ће њиховим учешћем у раду агенције моћи да се чује и глас провреде.

Мислим да када се стратегија направи, када постоје приоритети, који су дефинисани на дужи временски рок, и ми као привреда видимо шта можемо очекивати од одређеноог региона, и нађемо своје место у томе. Друга ствар је да су фондови намењени и привреди. Намењени су и прватним предузетницима, и малим и средњим предузећима, а она нису довољно упозната са приступом тим фондовима, каже Филип Перић из панчевачке фирме „Финнет инжењеринг“.

Наш мотив за учешће у оваквом пројекту је што сматрамо да нама као приватној фирми, мото је да радимо у успешном окружењу. То окружење неће бити успешно само по себи. Морамо се сви укључити у то да се тако нешто деси. Други разлог је што овакве иницијативе повезују локалне самоуправе, и приватни сектор. Требају да имају успеха требају да имају подршку, а то ће сигурно дати добре резултате, рекао је Дејан Танасијевић из вршачког „ХиТеам“.

Седиште будуће развојне агенције „Јужни Банат“ биће у Карађорђевој 4, згради Урбанизма у Панчеву. Очекује се да ће агенција почети са радом током фебруара.