Вести

Решавање проблема нелегалних објеката

У Србији има више од 2 милона бесправно саграђених објеката. До сада је пописано скоро 1,4 милиона, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, на конференцији за новинаре у Влади Србије. У Панчеву, саопштио је градоначелник Саша Павлов, у Влади Србије, пописано је нешто више од 30 хиљада нелеганих објеката, и издато 1000 решења о озакоњењу.

У Србији има 2,2 милиона нелегалних објеката, односно милион више него што је процењено прошле године, рекла је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Према њеним речима до данашњег дана пописано је око милион и 353 хиљаде објеката.

 По први пут Србија ће имати базу свих објеката. Први пут у односу на претходних 40 година. Знамо где је шта изграђено. Знамо колико метара квадратних има, да ли су то породичне куће, станови... То је прва база коју Србија коначно има и у њој је 2,2 милиона објеката - каже Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

У последња три месеца уз помоћ тимова министарства, који су помагали локалним самоуправама, на територији Србије пописано је више од 980 хиљада објеката. То је 2 и по пута него прошле године. До сада је озакоњено 45000 објеката. Приход од наплаћених такси је око 1,2 милијарде динара. Процењује се да би укупно од озакоњења свих објеката локалним самоуправама могло да буде уплаћено још 115 милијарди динара, односно нешто више од 100 милиона евра, истакла је министарка Михајловић.

 Тај новац одлази у локалне самоуправе, али порука свима. Тај новац не одлази на плате, не на ресторане, кафане. Тај новац у свакој локалној самоуправи ће отоћи на оно што је потребно грађанима, вртиће – истиче Михајловић.

Панчево је једна од 5 најбољих локалних самоуправа по броју пописаних нелегалних објеката. На попису нелеганих објеката радило је 50 екипа. До сада пописано је више од 30 хиљада објеката, казао је градоначелник Саша Павлов.

 Панчево је до сада донело око 1000 решења о озакоњењу, а у прва три месеца 2017. године, донето је 50% више него за целу 2016. годину. Панчево је на основу таксе до сада приходовало 20 милиона динара од чега је 14 милиона остало у локалном буџету – изјавио је Саша Павлов, градоначелник Панчева. 

Попис је завршило 100 локалних самоуправа и остало је још око 50 градова и општина да тај посао заврше у наредних седам дана. Када буде све озакоњено од пореза на имовину годишње ће буџет приходовати преко 100 милиона евра.