Вести

Саобраћајни полигон за прваке у Бранковој школи

Град Панчево је обезбедио саобраћајни полигон за унапређење саобраћајног васпитања и образовања панчевачких ђака, који је монтиран у Основној школи “Бранко Радичевић”. Овај полигон могу да користе сви ученици предшколског и основношколског узраста а на њему ће, уз помоћ инструктора, наставника и учитеља техничког, ђаци прваци са територије Панчева моћи да се упознају са основним правилима безбедног кретања у саобраћају. АТП је обезбедио превоз деце из других школа до полигона.

Полазак у први разред доноси много новог у живот деце. Поред нове средине, школе и учења, ту је и део самог одласка и враћања из школе. Преласци преко прелаза и упознавање с основним саобраћајним правилима неке су од основних ствари с којима ће се деца упознати током обуке. Кроз монтажни полигон за саобраћај, проћи ће 1208 првака са територије Панчева с циљем да се едукују како да се безбедно крећу и понашају у саобраћају, рекао је Срђан Половина, потпредседник Комитета за безбедност саобраћаја.

- Саобраћајни полигон је пре свега намењен свим ђацима првацима са територије Града Панчева, а планирано је да након обуке свих ђака првака, да овај полигон пређу и деца предшколског узраста. У наредних пет дана ђаци прваци ће долазити у школу “Бранко Радичевић”, и на саобраћајном полигону учити нека основна правила о саобраћају. Учиће како да се у безбедним и симуларним условима понашају у саобраћају, са циљем да стекну нека основна знања и вештине из саобраћајних прописа и да имамо децу која се безбедно понашају у саобраћају, и да немамо ниједно страдало дете на територији Града Панчева- казао је Срђан Половина, потпредседник Комитета за безбедност саобраћаја

Полигон ће се састојати од 11 лекција, у оквиру којих ће деца научити како правилно да се понашају у саобраћају у различитим ситуацијама. Инструкторка Татјана Ратковић, каже да су деца веома комуникативна и заинтересована да науче све о саобраћају.

- Ми смо овде на саобраћајном полигону, вршимо едукацију деце у саобраћају, како безбедно да се понашају. То нам је јако важно, зато што су деца првог разреда и то им је почетак и најбитније је да они буду безбедни у саобраћају. Учимо их како да пређу улицу на пешачком прелазу, како да прелаже улицу где имамо семафор, где немамо семафор, где смеју да се играју, а где не, како да заобилазе препреке на коловозу, и они на крају едукације добијају поклон 10 лекција које живот значе, оно што је знатно за њих задовољавајуће јер одлазе одавде срећнији и са доста знања- рекла је Татјана Ратковић, инструкторка полигона.

 

Планирано је да сва деца из других школа из Панчева и околних села долазе у Бранкову школу да би се едуковали на полигону, а ЈКП АТП је обезбедио бесплатан превоз до полигона.