Вести

Скупштина Војводине сутра о ребалансу буџета

НОВИ САД - 

Посланици Скупштине Војводине сутра ће одлучивати о најављеном ребалансу покрајинског буџета. Према предложеној прерасподели средстава покрајинска каса биће за 1,59 милијарди динара већа него што је пројектовано за ову годину.

 ...

Најављеним ребалансом буџета, биће омогућена исплата накнаде за треће дете, регресираног превоза за ученике. С друге стране, биће опредељена и средства за пројекте који су нови приоритети Владе.

"Обезбеђена су средства за изградњу објекта РТВ-а, средства за три ангио сале на територији Војводине, које ће бити у Сомбору, Суботици и Зрењанину и обезбеђена су нова средства за поправку и опремање објеката на територији Војводине у износу од још 50 милиона динара", каже посланик СНС Јован Лазаров.

"Овим ребалансом се исправљају све оне недоследности и нетачности у планирању буџета за ову годину. Да будем аргументован, рецимо то су планирања средстава за неке капиталне пројекте, рецимо изградња фрушкогорског коридора, изградња зграде РТВ-а, потом инфрастуктурни пројекти у поједним општинама", каже Павле Будаков (СПС).

Извори додатних средства у буџету су, кажу у владајућој коалицији, приватизација предузећа из Сирига, као и пренета средстава из претходних година. део тог новца су и приходи Развојног фонда Војводине, што се, уз повећање дефицита, посебно нашло на мети критика опозиционе Лиге социјалдемократа Војводине.

"Мислим да је то јако лош потез и да је у потпуној супротности са прокламованом политиком инвестирања јер средства развојног фонда треба управо да служе помагању развоја привреде и пољопривреде, а уколико се утроше у у текуће субвенције нпр локалним самоуправама тај новац неће имати ону сврху због које је Развојни фонд Војводине и основан"; каже Бранислав Богарошки из ЛСВ.

Критике на рачун ребаланса стижу и из Демократске странке.

"Оне ствари које су замеране претходној Влади, а то је значајан износд средстава у буџетским резервама, су овде чак и повећана. Ми ћемо поднети значајан број амандмана са циљем да унапредимо програме који су предвиђени", каже Мирослав Васин (ДС)

Осим о ребалансу, посланици ће на предстојећој седници расправљати и о разрешењу старе и именовању нове директорке Покрајинског завода за равноправност полова.