Вести

Трибина СНС а о значају рециклаже

У Месној заједници Стрелиште, Градски одбор Српске напредне странке одржао је трибину на тему рециклаже и управљања отпада под називом „Вашу амбалажу у рециклажу“. Сличне трибине већ су до сада одржане у месним заједницама Тесла и Котеж.

О значају рециклаже и управљања отпадом на трибини су говориле Јованка Дакић, руководилац сектора за управљање отпадом и заштиту животне средине ЈКП „Хигијена“ Панчево и Тијана Чупић, председница скупштине станара у једној згради на Котежу. Трибина је едукативног карактера, истакао је Бошко Опачић председник Савета за заштиту животне средине Градског одбора СНС-а.

-Ово је трибина која показује начин на који људи могу да се организују око рециклирања и то на врло лак и једноставан начин. Мислим да је јако битно да грађани у што већој мери сазнају што више информација о томе и да им те информације буду доступне. Из тог разлога, ми овакве трибине организујемо по свим месним заједницама где имамо високе зграде – рекао је Опачић.

Презентација се састоји из три дела, осмишљена је да буде занимљива и едукативна, а циљ је да се разјасне појмови као што су рециклажа и амбалажа и да се грађанима приближи шта треба да раде, казала је Јованка Дакић.

-Већ сам наслов асоцира на позив грађанима да одвајају амбалажни отпад из комуналног отпада у свом домаћинству једним покретом руке у посебну кесу или посуду у зградама. Из више станова могу да пребаце одвојене амбалажне отпадне материјале у збирну посуду, врећу или кутије у својој згради. Тај материјал не завршава на депонији, чувају се ресурси и енергија за производњу нових. Станари имају прилику да добију симболичну новчану надокнаду којом могу нешто да ураде у свом улазу - навела је Јованка Дакић.

Пример добре праксе су станари једне зграде са Котежа који годину дана активно учествују у рециклирању материјала, а наводе да са „Хигијеном“ имају одличну сарадњу.

-Ми скупљамо рециклажни материјал. Поента је да одвојимо мало свог времена, да сав рециклажни материјал који се иначе користи за рециклажу попут папира, картона, пвц-а, лименки – очисте се и складиште у згради у простор који је за то намењен. Једном месечно позовемо Хигијену, они покупе сав тај рециклажни материјал и ми на лицу места добијамо новац за то – појаснила је Тијана Чупић.

Тијана Чупић апеловала је на све грађане Панчева да се укључе у овакав систем рециклаже, јер је вишеструко користан, како каже, за цео град, због склањања материјала који има дугачак период распадања, а уз то се добијају и одговарајућа средства. Трибине ће бити настављене и наредних недеља у месним заједницама Горњи Град и Центар.