Вести

Вучић: НИС највише доприноси буџету Србије

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је у Рафинерији Панчево свечаном обележавању почетка изградње пројекта "Дубока прерада" са технологијом одложеног коксовања, кључне инвестиције друге фазе модернизације Рафинерије. Реализацијом пројекта НИС наставља са улагањима у унапређење заштите животне средине, јер ће се почетком рада "дубоке прераде" стећи услови за престанак прозводње мазута са високим садржајем сумпора.

Председник Александар Вучић истакао је данас у Панчеву да је веома задовољан јер се кренуло у изградњу објекта дубоке прераде, и да је то још један велики корак ка модерној и успешној Србији са европским стандардима и бољом будућношћу.

 Желим да захвалим "Гаспромњефту" на огромном труду и енергији, јер већ три године заједнички раде са српским делом у НИС-у да се постигне план и направи договор како да кренемо у процес дубоке прераде. Много година се причало који је најбољи метод, коју методологију, коју технологију да применимо. Ево нас данас на градилишту и за две године очекујемо изванредне резултате дубоке прераде - истакао је Вучић.

Према његовим речима, инвестиције НИС-а су обезбедиле да имамо најбоље гориво у овом делу Европе и да се квалитет горива из Србије може препознати када се купује неко од горива у другим земљама.

 У будућности наш посао је да повећамо производњу дизела, да дубоку прераду доведемо до нивоа више од 99 одсто, да имамо кокса, да ту тешку фракцију - мазут - сведемо на минимум, и да покушамо да кажемо да припадамо једној од најмодернијих земаља у производњи нафте, макар у овом делу Европе, а рекао бих да ћемо и даље од тога моћи да кажемо. Желим истовремено грађанима Србије да кажем да НИС највише доприноси и највише новца оставља у буџету Републике Србије - истакао је Вучић.

Председник Србије изјавио је да је Србија ове године имала 1,6 милијарди евра директних страних инвестиција, што је 8,3 одсто више него што је било прошле године.

 А претходне године имали смо више инвестиција него све земље и територије у региону заједно - рекао је Вучић на обележавању почетка радова на пројекту "Дубока прерада" у Рафинерији Панчево.

Вучић је рекао да са Руском Федерацијом повећавамо трговинску размену. Та земља је све значајанији спољнотрговински партнер Србије, рекао је Вучић, који је захвалио председнику Русије Владимиру Путину, који се, како каже, увек интересује за нашу економску и сваку другу сарадњу. У пројекат "Дубока прерада" биће уложено више од 300 милиона евра, завршетак радова на постројењу планиран је за трећи квартал 2019. године и његовом изградњом прерађивачки комплекс НИС-а биће најмодернији у Европи.

 Једна од кључних ствари је што председник овој сарадњи поклања велику пажњу. Сматрам да ће овај пројекат за две године бити реализован успешно и у корист и Србије и Русије - рекао је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

 Ово је компликован и крупан пројекат, али нема сумње да ће успешно бити реализован - изјавио је председник Управног одбора "Гаспромњефта" Александар Дјуков.

 Захваљујући добрим пројектима и доброј сарадњи у НИС-у, имамо довољно самопоуздања да вас већ данас позовемо да се за две године поново видимо овде, да заједно отворимо нови погон Рафинерије, који ће, сигуран сам, бити понос српске привреде и Нафтне индустрије Србије - рекао је генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев.

 Када је реч о Војводини, скренућу пажњу само на неке показатеље - показатељ за Јужнобанатски округ, у којем у односу на крај 2016. године, данас имамо 4 000 мање незапослених. Желим да захвалим свима који су овом пројекту учествовали, као и Нафтној индустрији на доброј сарадњи коју имамо, на будућим пројектима у којима ћемо заједнички учествовати, пројектима локалног економског развоја - истакао је председник Владе АП Војводине Игор Мировић.

 Позивам наше партнере из Нафтне индустрије Србије да укључе српске компаније како би биле део технолошког искорака који је овај пројекат доноси - рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Реализацијом пројекта НИС наставља са улагањима у унапређење заштите животне средине јер ће се почетком рада "дубоке прераде" стећи услови за престанак прозводње мазута са високим садржајем сумпора. Одговарајући на питање новинара регионалне РТВ Панчево, председник Александар Вучић саопштио је да ће држава ускоро разматрати питања и Петрохемије и Азотаре.

 Имамо састанак у среду и четвртак. Петрохемији иде добро, коњуктура тржишта је таква да са Петрохемијом немамо проблема. Имају око 80 милиона евра на рачуну. Следеће године можемо да разговарамо о даљој трансформацији Петрохемије, нема потребе да журимо. Оно што је проблем и што морамо да решавамо, и због висине цене гаса, технологије и наших високих трошкова, то су панчевачка Азотара и МСК у Кикинди. Гледаћемо да решимо, да помогнемо, морамо да направимо профитабилно пословање, не може држава да крвари на такав начин. О томе говоримо већ дуго и то сада постаје приоритет, после завршеног посла са Железаром - рекао је Вучић.

Нова постројења у Рафинерији омогућиће оптимална искоришћења капацитета Рафинерије нафте и повећање ефикасности прераде до 99,2 одсто, са садашњих 86 процената. То ће значити, како је саопштио НИС, повећану производњу вискоквалитетног бензина и дизела, као и почетак производње кокса, који се до сада увозио у нашу земљу.