Вести

Багери „Вод-кома” против дивље депоније у Јабуци

Огромна дивља депонија на крају Првомајске улице у Јабуци нестаће за два дана. Багери сеоског комуналног предузећа „Вод-ком” већ два дана односе огромне количине смећа, а требало би да се рашчишћавање заврши за два-три дана. Наравно, од самих мештана зависи да ли ће је поново направити.

По величини депоније на крају Првомајске улице у Јабуци дало би се на први поглед закључити да је ту неко и планирао да она буде. Међутим, као и на многим другим местима и по селима и по Панчеву, она је још један пример такозване „дивље депоније”, што значи да су грађани сами одлучили да баш ту бацају смеће. Али, комшије очигледно због тога имају велике проблеме, што због смрада, што због дима, јер ни пожари нису ретки.

Ово је велики проблем у Јабуци јер је ово дивља депонија. Ми смо ту немоћни, као и руководство Месне заједнице и „Вод-кома”. Они одржавају то годинама, ми им помажемо, али не знамо шта да радимо. Бацају на сами асфалт, људима у њиве, ветар доноси најлоне, папире у дворишта. Усред лета морамо да затварамо прозоре. Не може од неугодних мириса да се живи, прича Миле Пекез.

Када се то запали, дим се шири до пола села и на температурама од 40 степени не можемо да отворимо прозор нити да пустимо дете да се игра. Месна заједница, у сарадњи са „Вод-комом”, заиста чини напоре да колико-толико држи под контролом, међутим, потребна су огромна средства да се то и оствари, каже Милан Младеновић. Багери сеоског комуналног предузећа „Вод-ком” кренули су у акцију. Огромне количине смећа, објашњава директорка Биљана Кикевић, товаре на камионе и одвозе.

План је да очистимо депонију. Трудимо се, већ два дана чистимо, чистићемо и наредна два дана. Проблеми постоје, средстава има колико има. Знамо да је то један од горућих проблема, али надамо се да ће суграђани бити кооперативни и да ће убудуће постојати неки ред, да се смеће неће бацати успут, рекла је Биљана Кикевић, в. д. директора ЈКП-а „Вод-ком”.

Значи, за неколико дана овај простор требало би да буде очишћен. Као и увек, да ли ће ту поново настати дивље сметлиште, зависи од самих грађана који ту живе, уосталом, као и у другим деловима Панчева и по селима.