Вести

Будући изглед Улице Цара Лазара за понос свих Панчеваца

После дугог низа година Улица Цара Лазара, остала је једна од ретких у ужем центру града која није реконструисана. Улица која је практично „жила куцавица“ у нашем граду. Немаром бивше власти,била је у прилично лошем стању, девастирана и оронула. Сада после радова, који су у току, она ће бити једна од најлепших улица.

Извршиће се спајање центра града са обилазницом на државни пут, односно улицом Првомајском. Велики број наших грађана који живе и послују у овој улици добиће нове прикључке, довољно паркинг места и могућност да с обе стране пута користе пешачко бициклистичке стазе.

У сарадњи са Месном заједницом „Центар“ сви грађани су у више наврата обавештени о предстојећим радовима и могућностима које имају док је реализација у току.

Реконструкција улице се врши на делу од улице Војводе Радомира Путника до улице Првомајска, укупне дужине 1.410 метара.

Радови су почели 12. новембра према плану. Изводе се радови на ископавању траса за постављање јавног осветљења, кишне и фекалне канализације. Улица ће бити реконструисана у више фаза.Након тога уследиће фаза радова до раскрснице Др Жарка Фогораша и 6. октобра, па до раскрснице до Таковске и Филипа Вишњића, након тога до улице Петра Прерадовића, па до Владимира Жестића, затим до Марка Краљевића и на крају, у последњој фази радова – до Првомајске улице.

Реконструкција Улице Цара Лазара обухвата реконструкцију саобраћајнице, фекалне канализације и јавног осветљења, као и озелењавање улице.

Саобраћајница ће бити реконструисана у целој дужини улице. Израђује се нови коловоз ширине 6 метара за двосмерни саобраћај. У оквиру реконструкције улице Цара Лазара изградиће се нових 126 колских прикључака ширине 3 метра ка постојећим објектима у улици. Изградиће се 501 паркинг место и плус 51 паркинг место за инвалиде, односно биће нових 552 паркинг места.

Изградиће се нова пешачко бициклистичка стаза ширине три метра (тротоар 2 метра, бицилистичка стаза 1 метар) са обе стране улице (укупна дужина пешачко-бициклистичке стазе биће 2.820 метара). Бициклистичка стаза биће пресвучена епоксидним материјалом у целој дужини. Биће постављена и нова саобраћајна сигнализација.

Реконструкција фекалне канализације подразумева постављање нових канализационих цеви у дужини од 321 метар и замена старе постојеће фекалне канализације (од азбест цементних цеви) у дужини од 1.089 метара.

Радови подразумевају и реконструкцију јавног осветљења дуж целе улице. Поставиће се нових 45 стубова јавног осветљења са савременом ЛЕД технологијом. 

У оквиру пројекта пажња је посвећена и новом озелењавању улице Цара Лазара. Нама Панчевцима је то од великог значаја и трудимо се да задржимо лепоту наших банатских улица. Биће засађено 8.412 квадратних метара травњака, 350 нових стабала и 4.797 ниских четинара и украсног растиња

Ово ће бити једна од најлепших улица након што буд завршени радови .Пројекат је суфинансиран од стране Управе за капитална улагања АП Војводине што је још једна потврда добре сарадње покрајине и наше локалне самоуправе

Вредност радова је око 230 милиона динара с ПДВ-ом. АП Војводина преко Управе за капитална улагања је 2021. године суфинансирала радове са 110 милиона динара, док Град Панчево учествује са нешто више од 75 милиона динара. У овој години и Управа за капитална улагања и Град Панчево уложиће једнаку количину новца у завршетак реконструкције Улице Цара Лазара у Панчеву.

 

Извор:РТВ Панчево