Вести

Градоначелник код грађана Мисе: Очекујемо план за измештање пруге

Градоначелник Саша Павлов код прелаза Козарачке преко рафинеријског колосека, у насељу Стара Миса, разговарао је данас са представницима Удружења грађана МЗ „Младост“. Како је истакнуто, ове јесени очекује се да републичке инстанце одобре нову трасу будуће железничке обилазнице око Панчева, која би затим 2016. требало да буде усвојена и као званична. 

Сирене воза теретњака само су на моменат прекинуле разговор градоначелника Павлова са житељима Старе Мисе, који се већ две године боре да се измени план и садашњи рафинеријски колосек у будућности не постане железничка теретна саобраћајница кроз Панчево. Активности да се тај план измени упорно су предузимали и сами грађани, чак су формирали и удружење, било је и неразумевања, а и градска власт је тражила могућност да се траса будуће пруге промени у плановима. И да буде даље од града, Старе Мисе и рафинеријског колосека.

Мислим да сад врло разумно разговарамо са свим актерима – и са Министарством и са „Железницом“. На моје задовољство, средином године смо имали разговор и они су, за сада усмено, али у присуству министарке, прихватили да радимо пројекат измештања пруге. Последњи документ Град је послао средином августа. Били смо у обавези да пошаљемо идејна решења могућих локација за измештање пруге. Једна од тих локација је прихваћена, изјавио је градоначелник Саша Павлов.

Павлов је најавио да следе разговори о измени пројектне документације, што ће се десити ове јесени. У њима ће, поред министарства задуженог за саобраћај, „Железница Србије“, представника Града и градске Дирекције, учестовати и представници грађана, чију је улогу у конструктивном решењу Павлов истакао.

Град Панчево се неће либити у издвајању значајнијих средстава, па и ако буду договорена, а да буџет може да поднесе за једну или више буџетских година. Надам се да ћемо већ следеће године имати јасно дефинисан нови план генералне регулације са измештеном пругом. Да ли ће следеће године бити финансијске интервенције у измештању пруге, зависи пре свега од развоја пројекта „Београд на води“, који је био иницијатор формирања ауто и железничке обилазнице око Београда, што захвата и део града Панчева, објаснио је Саша Павлов.

Задовољство састанком поред пруге изразио је и Денко Тончев из удружења грађана МЗ „Младост“. Сваки састанак је помак, истакао је, и додао да су најављени састанци са Министарством добра вест.

Грађани овог насеља са нестрпљењем чекају да се све озваничи, да се уцрта. Чињеница је да, после ових разговора, коначно постоји предлог да се теретни саобраћај измести из Панчева. То се односи и на Луку „Дунав“, и на Азотару, и на Петрохемију и, наравно, на рафинеријску пругу, рекао је Денко Тончев.

Првобитног планског спорног решења, које и сада важи, да теретни саобраћај после обиласка Београда пролази рафинеријским колосеком кроз Панчево, Тончев се нерадо и сећа.

Преусмеравање теретног саобраћаја према Миси рафинеријском пругом значило би убиство овог насеља и града. Рафинеријска пруга и дан-данас важи као привремена рафинеријска пруга Рафинерије нафте Панчево. Молили смо господина градоначелника. Он је рекао да су већ обављени разговори са директором Рафинерије. Вероватно ће бити још разговора. Половином следећег месеца треба поново да се састанемо, најављује Денко Тончев.

Циљ за Удружење, али и становнике Старе Мисе, и даље је исти, подвлачи Тончев.

Да се озваничи, да се нацрта, да се средства испланирају за следећу годину, каже Тончев.

Рафинеријски теретни воз, који је у време разговора прошао индустријским колосеком, који, иако је обнављан, и даље има трулих прагова и лежи на шљунку, а при том око њега на неколико прелаза нема браника, деловао је упозоравајуће.

- Не би можда било тако опасно да је само за путнички транспорт. Дефинитивно је индустријски колосек. Видели сте, из Рафинерије је прошла композиција са горивом и битуменом. Искрено се надам, а то ћу и потенцирати у разговорима са Нафтном индустријом Србије, са којом имамо константну комуникацију, да ће се НИС укључити у ову инвестицију, јер је измештање пруге и за њих велики интерес. Надам се да ће повећати безбедност транспорта и да нећемо имати непредвиђених ситуација, рекао је Саша Павлов.