Вести

Градоначелник Саша Павлов гост Удружења Крајишника

 У Удружењу Крајишника данас су свечано отворени „Дани крајишке културе и духовности“. Ово удружење препознатљиво је по томе што чува традицију, али се бави и хуманитарним радом. Ове године хуманитарне акције везане су за здравство. Тако је почетак манифестације „Дани крајишке културе“ обележен почетком радова на реконструкцији мокрог чвора у Хитној помоћи.

По пети пут отворена је манифестација „Дани крајишке културе и духовности“. Циљ ове манифестације је да се путем културе, спорта и привреде повежу Срби са простора Републике Српске и Хрватске са Панчевом. Осим културног, ова манифестација има и хуманитарни карактер. Тако је ове године почетак манифестације обележен почетком радова на санацији мокрих чворова у Служби хитне медицинске помоћи.

Сређујемо један део Коронарног одељења у Болници. Радови ће се обавити у октобру. Почели смо са радовима на сређивању купатила и мокрих чворова у Хитној помоћи, а на крају ћемо уредити две просторије у Очној болници. Помоћи ћемо Дому слепих - Дом слепих из Бањалуке ће донирати књиге. Посетићемо и школу у Брестовцу, рекао је Миле Боснић, председник Удружења Крајишника.

Отварању манифестације у новим просторијама Удружења присуствовао је и градоначелник Саша Павлов, који је том приликом захвалио у своје и име свих грађана Панчева на хуманитарном раду, који није занемарљив. Како је казао Павлов, нико од чланова Удружења или оних који помажу рад није у Панчево дошао зато што је желео, већ силом прилика.

Мислим да је Град Панчево видео да су то људи широког срца, и да се у том тренутку помогло колико се могло. Да је интеграција била добра и успешна, показује и то што сте ви у ситуацији да се бавите хуманитарним радом и помажете људима. Локална самоуправа ће свесрдно да помогне рад Удружења. Мени је изузетно драго и мислим да је од настајања Удружења, 2010, сарадња локалне самоуправе и Удружења сада најбоља, изјавио је Саша Павлов, градоначелник.

Удружење Крајишника желело је бар на симболичан начин да захвали онима који су у протеклих пет година највише помогли рад Удружења, али и њихове хуманитарне акције. Захвалнице су добила предузећа, али и појединци, међу којима је и Слободан Овука, директор Дома здравља Панчево.

Ми смо сви дошли овде, у Војводину, из завичаја, са оним што су нам дали наши преци. Трудимо се да оно најбоље што су нам дали, а то су поштење, људскост и хуманост, на сваком кораку показујемо, да на тај начин захвалимо људима који су нас дочекали, примили. Не бисмо ми били оно што смо данас да није људи из Војводине, конкретно из Панчева, који су са нама били од првог дана, рекао је Слободан Овука, директор Дома здравља.

Манифестација „Дани крајишке културе и духовности“ завршава се последње недеље октобра, када би у Панчево са председником Републике Српске Милорадом Додиком, дошла привредна делегација, каже Миле Боснић.

Покушавамо да људе и привредно повежемо. Надамо се да ће централни догађај „Дана крајишке културе“ бити сусрет привредника, када очекујемо долазак председника Републике Српске Милорада Додика и представника Владе Србије, казао је Миле Боснић.

Ова манифестација има велики значај јер се кроз њу одржавају култура, обичаји и традиција, а ми у Панчеву се поносимо што смо мултинационална средина, средина која гаји све обичаје и традицију свих народа који живе овде, рекао је Саша Павлов.

Током месец дана, колико ће трајати манифестација, осим састанака привредника и хуманитарних акција, 12. октобра у Архиву биће организована изложба, као и промоције књига које говоре о страдалништву и положају Срба у Хрватској.