Вести

Лазаров: Паре трошене брзо и на сумњив начин

Одбор Скупштине Војводине за буџет и финансије расправљаће данас о извештају о извршењу Покрајинске скупштинске одлуке о буџету АП Војводине за првих шест месеци ове године.

Извештај ће бити на дневном реду седнице Скупштине Војводине, која је заказана за сутра, 15. септембар.

– Из извештаја највише пада у очи дуг Војводине на дан 30. јун 2016. године који износи више од девет милијарди динара – каже за „Дневник“ председник Одбора Јован Лазаров. – То је огроман износ и нова Покрајинска влада је заиста у тешкој ситуацији. 

Он наводи да половину од укупног дуга чини задужење по основу прве емисије обвезница за потребе јачање финансијских потенцијала Развојне банке Војводине.

– Кредити из те банке су узимани на личну карту и „мајке ми“, без икаквих обезбеђивања и било каквих гаранција да ће бити и враћени. Сад кредите, које су у Развојној банци узимали пријатељи, рођаци, кумови и браћа, враћају грађани Војводине – истиче Лазаров.

Он објашњава да је сада проблем по буџет АПВ што нема нема нових извора финансирања из приватизације јер су претходне покрајинске власти за 16 година владавине продале све што се могло продати, а готово ништа капитално у Војводини није урађено. С друге стране, наводи Лазаров, из извештаја о извршењу буџета пада у очи и низак проценат извршења код Управе за капитална улагања. Наиме, од планиране 4,451 милијарде, извршено је само 38,37 одсто, односно око 1,7 милијарду динара.

– То је веома низак степен извршења, а знамо у каквом стању су здравствене установе у АПВ – наводи Лазаров. – Али зато се уочава висок степен субвенција приватним предузећима у области туризма, при Секретаријату за привреду. Ту је извршење буџета 67,33 одсто, а само у туризму кроз све пројекте које је расписивала претходна Покрајинска влада извршење је близу 100 одсто. Тако да имамо основано право да сумњамо да су паре трошене на брзину и да су додељиване на доста сумњив начин – истиче он.

Сматра да је бивша Покрајинска влада била веома успешна што се тиче дотација невладиним организацијама па је тако кроз Секретаријат за спорт и омладину извршење буџета око 26 милиона динара од планирана 32,4.

– То је заиста непримерено, с обзиром на то да је Покрајинска влада од априла била у техничком мандату и, по неком неписаном правилу, није требало готово ништа да ради, осим да спроводе оне програме које је већ дефинисала, а не и да расписује нове конкурсе – закључио је председник Одбора за буџет и финансије.

Одбор ће имати на дневном реду и извештај о пословању Фонда за пружање помоћи избелима, прогнаним и расељеним лицима.