Вести

Посета градоначелника Саше Павлова и заменика Саше Левнајића италијанској компанији „Алм“.

Италијанска компанија „АЛМ“ отворила је данас нови погон за производњу стерилне одећа за једнократну употребу на Јабучком путу. То је омогућило отварање нових 20 нових радних места у овој компанији, која у Панчеву послује од 2012. Све време сарађивали су са Градом, па је на отварању и градоначелник Саша Павлов казао како је то прави пример успеха програма активног запошљавања.

Компанија „АЛМ“ је своје производне погоне за шивење стерилне одеће за једнократну употребу у Панчеву отворила 2012. године. Продаја комплетног производног програма обезбеђена је у Италији и земљама ЕУ, казао је на свечаном отварању новог погона на Јабучком путу Мауро Лодора, генерални директор компаније.

Производи које планирамо да производимо су веома специфични. Намењени су коришћењу у оним просторијама у којима се производе лекови, храна. Бићемо друга фирма у Европи која се бави производњом такве одеће. На тржишту постоји велика потреба за оваквим производима, тако да, у зависности од тога како ово буде функционисало, планирамо да проширимо посао и запослимо још људи, рекао је Мауро Лодора, генерални директор компаније „АЛМ Нонwолвен Мануфацтуринг“.

Године 2012, када су почели са радом у Панчеву, било је запослено 30, да би за три године и три пута повећали број запослених – до 90. У нови погон пребачени су најбољи радници, али је, захваљујући томе, на конкурсу посао у старим производним капацитетима добило 20 људи.

Радници редовно примају плате, плаћени су сви порези и доприноси. Минималне зараде су гарантоване. Ако испуне норму или је пребаце за 10-15 одсто, постоје стимуланси, рекла је Јелена Королија Марковић, директор компаније „АЛМ Нонwолвен Мануфацтуринг“.

Нисам се надала да ћу се овде запослити. Брзо сам се уходала. Ја сам дипломирани економиста. Задовољна сам, услови су одлични – имамо годишње одморе, редовне су плате, плаћени су сви државни празници. Плате су добре, рекла је Сања Мутавџић, радница.

„АЛМ“ је породична компанија, која континуирано ради на свом развоју. Такав модел предузећа значајно може да допринесе новој привредној слици града, па ћемо их и даље подржавти, казао је градоначелник Саша Павлов, након што је отворио нови погон.

Управо овај модел желимо да пресликамо у локалној самоуправи, да кроз наредне програме активног запошљавања понудимо пројекте сличне овом када је реч о развоју породичног бизниса. Нажалост, били смо сведоци, а бићемо и у наредном периоду, узимања отпремнина, разионализације броја запослених. Желимо да људима са отпремнинама пружимо програме да могу да зарађују и привређују, а не да отпремнине буду социјална категорија, изјавио је градоначелник Саша Павлов.

Већ за нешто мање од два месеца у Панчеву би још једна италијанска фирма, која се бави производњом клима-уређаја, отворила свој погон, најавио је градоначелник Павлов, што ће, а што је најзначајније, граду донети нових 45 радних места.