Вести

Радови у Цара Лазара требало би да крену до 1. новембра

Друга фаза реконструкције централног градског језгра у Панчеву, заправо је наставак радова на уређењу платоа испред Градске управе, покренутих још 2016. године, објаснила је за новинаре и грађане Маја Витман градска менаџерка Панчева.

“После уређења платоа, завршили смо потез од раскрснице Његошеве са Карађорђевом, до Генерала Петра Арачића, до Градске управе. Намера нам је да уредимо целокупно градско језгро, имајући у виду обухват радова и њихову вредност. Старо градско језгро је од великог значаја, како за саме грађане, тако и за посетиоце, за инвеститоре који свакодневно долазе код градоначелника и распитују се о потенцијалним могућностима за улагања у наш град. Ово је, сложићете се, од великог значаја, да нам превасходно потез испред саме Градске куће буде комплетно уређен”, објашњава Витман.

“То се односи, првенствено, на радове који су предвиђени на хидротехничким инсталацијама, односно на радове на водоводу, фекалној и кишној канализацији. Ситуација у централном градском језгру тренутно није задовољавајућа, јер су водоводна мрежа и фекална канализација девастиране. Користе се старе азбестне цеви. Због заштите животне средине, морали смо да порадимо и на томе. Имамо и доста привредних субјеката који су одлучили да покрену свој бизнис. А, имајући у виду и станаре који живе на овом потезу, одлучили смо се за радове на изградњи и реконструкцији постојеће водоводне, кишне и фекалне канализације. Кренуло се од радова из централног градског парка који се односе на реконструкцију и изградњу недостајуће кишне канализације, која ће се наставити и у трећој фази радова предвиђеним за наредну годину”, каже Витман.

Радови на водоводној мрежи спроводиће се и у Масариковој улици, затим у делу од Војводе Живојина Мишића до Масарикове и у самој Улици Војводе Живојина Мишића. У свим овим улицама радиће се и кућни прикључци.

“Што се тиче фекалне канализације, радови ће се изводити искључиво на реконструкцији мреже у Улици Војводе Живојина Мишића. Радови на изградњи и реконструкцији водоводне, фекалне и кишне канализације спроводиће се по пројекту Јавног комуналног предузећа “Водовод и канализација” који смо преузели и објединили, тако да нећемо, као у претходној фази, имати више извођача по више различитих уговора. Сматрамо да се тако квалитетније и ефикасније прате радови, као и да ће се пре окончати”, додаје Витман.

Поплочавање старог градског језгра равномерно је подељено у пет целина, представљено је детаљно новинарима на конференцији за медије. Истакнуто је да ће Улица Војводе Живојина Мишића бити последња реконструисана, међу пет фаза предвиђених радовима у централном градском језгру.

У оквиру уговора који је потписан са извођачем, урадиће се и идејни пројекат за извођење радова партерног уређења и изградње и доградње јавног осветљења.

“Овим пројектом предвидеће се комплетно нов систем јавног осветљења, као што смо имали и у претходној фази радова. Биће предвиђене нове локације на којима ће бити постављени канделабри, биће урађена фотометрија и тиме ћемо задовољити све потребне стандарде, јер то грађани и заслужују”, наглашава Витман.

 

Како радови буду напредовали, почињаће следеће фазе…

“Бавићемо се и комплетним уређењем простора који је намењен деци. Сматрали смо да садашњи простор са дечјим игралиштем, који се налази надомак саме Градске управе, није најбезбеднији. И сами смо родитељи и знамо шта то значи када се одржавају манифестације. Одлучили смо да, практично, ротирамо две површине и да на зеленој површини у близини Музеја, поставимо комплетно ново дечје игралиште, на површини од 385 квадрата, са свим модерним справама. Справе на тренутно постојећем игралишту превасходно су небезбедне и нису према свим стандардима који су данас важећи. Друга површина, на којој се налази зелено игралиште, практично ће имати “огледало” ефекат. Биће пресликано у другом делу, задржавајући сва постојећа стабла. Додатно ћемо урадити озелењавање. Планирали смо да поставимо још једно дечје игралиште, за мању децу узраста до 7 година, на површини од 182 квадрата. Кроз ове радове бавићемо се и уређењем мобилијара”, истакла је Витман.

У Масариковој улици биће постављене и клупе за мајке с бебама, за дојиље. Таква клупа у Народној башти је одлично прихваћена, а мајке су се већ обраћале са захтевима да такве клупе буду постављене и у централном парку. Витман истиче да ће, наравно, изаћи у сусрет, те да ће неколико клупа бити постављено и за ову намену.

Говорећи о Улици Цара Лазара, градска менаџерка је објаснила да се чекају банкарске гаранције.

“Потписали смо уговор. Према уговорној обавези, извођач радова има 15 дана за достављање банкарске гаранције, као могућност за увођење у посао. Радови би требало да почну до 1. новембра”, била је кратка и јасна Витман.

Она је додала да ЈКП „Зеленило“ има Елаборат постојећег стања стабала у самом парку, пре свега због безбедности грађана. Претходних година, приликом временских непогода, већих снежних падавина или олујног ветра, дешавало се да се нека стабла обруше или да им се ломе гране.

“Елаборат је урадио Шумарски факултет. Урађена је добра анализа постојећег стања. На основу тог Елабората, ЈКП Зеленило креће у лечење стабала која имају потребу за тим. Где год буде било могуће садиће се нова стабла. То ће се радити смислено, према упутству Шумарског факултета, који се најбоље разуме у ову делатност. Оно што нам је битно јесте да задржимо постојећу зелену оазу, која ће, у наредном периоду, бити још више оплемењена новим зеленилом”, каже Витман.