Саопштења

Сушец опозиција ширењем панике скупља јефтине политичке поене

 Председник градског одбора Српске напредне странке у Панчеву и шеф одборничке групе Жељко Сушец оценио је јучерашњи наступ опозиције на седници локалне скупштине, током расправе о изградњи термоелектране, као „покушај скупљања јефтиних политичких поена и ширења панике медју грађанима“. Према његовим речима, Српска напредна странка је још једном показала одговорност тако што је предложила и усвојила закључак по којем ће бити расписан референдум о изградњи термоелектране, али и по томе што је владајућа коалиција прихватила иницијативу опозиције о сазивању седнице панчевачке скупштине.

Владајућа већина прихватила је предлог Српске напредне странке да се, после израде студије о изводљивости, грађани одлуче на референдуму да ли су за или против изградње термоелектране у Панчеву. Према речима Жељка Сушеца, шефа одборничке групе СНС-а, опозиционе партије схватиле су ову седницу неозбиљно, с обзиром на предлог закључка који су поднели, али и на расправу коју су водили у пленуму.

- Представници опозиционих група наступали са причом да 9 већника и Скупштина града не може да одлучује, да мора да буде референдум. С друге стране, што је и речено на почетку, без сагласности Скупштине града панчева или референдумски. Једноставно, сматрамо да је овај закључак мали и неозбиљан, правно формалин оквири у оквиру закона нису испоштовани до краја. Закључак СНС-а је заиста добар и обиман, јер ако данас -сутра дође до референдума и грађани се изјасне да нису за реализацију овог пројекта и то ћемо прихватити. Скупштински дневни ред не може да буде овако неозбиљан, као ни овакав закључак опозиције.

Први човек панчевачких напредњака саопштио је да су захтеви опозиције били у суштини један вид политиканства и да ову тему, важну за градјане Панчева, нису схватили озбиљно иако су сами поднели иницијативу за сазивањем седнице, што се доказало на крају приликом гласања. Сушец је поновио да је у питању само израда Студије, а не почетак градње електране и да због политичких поена, не треба плашити грађане.

-Закључак и предлог СНС-а је идентичан, иако је опозиција заказала Скупштину и промашила дневни ред. Закључак уз ове правно формалне облике који су уоквирени у овом нашем Закључку је идентичан и он подразумева да се грађани изјасне да ли су за реализацију овог пројекта или нису.

За предлог Српске напредне странке да се Скупштина обавезује да ће, пре потписивања било каквог акта, који би значио почетак изградње термоелектране расписати референдум, гласало је 44 одборника из редова напредњака, али и опозиционе Српске радикалне странке. Против су биле Демократе и СПС, док су уздржани били чланови ЛСВ-а и Покрета „Доста је било“.

Када је интерес грађана у питању сматрам да је Српска радикална странка показала дозу озбиљности и да поштују оно за шта су делегирани од стране грађана и да заступају њихове интересе, за разлику од опозиције за коју је све ово једна чиста политизација, један покушај добијања јефтиних политичких поена, као и ширење панике међу грађанима Панчева.

Иако је иницијатива за заседање скупштине стигла од опозиционих партија, показало се да је у питању било само политиканство, јер су и владајућа СНС и опозиција имали у суштини исти закључак, оценио је Сушец. Он је закључио да поједине партије нису прихватиле закључак, само из разлога зато што га је предложила Српска напредна странка, додајући да то само говори о њима и колико им је интерес грађана и Панчева битан.