Саопштења

Сушец осудио напад на градоначелницу Вршцa

Усвајањем Закона о спречавању насиља у породици држава је послала поруку да то насиље више неће толерисати. Насилници ће бити удаљени из куће, биће им забрањен контакт са породицом. Према речима председника Градског одбора СНС и народног посланика Жељка Сушеца, на овај начин жртва породичног насиља, моћи ће да поново води нормалан живот, док ће насилници бити адекватно кажњавани. Сушец се на конференцији за штампу поводом обележавања Медјународног дана борбе против насиља над женама који се обележава 25. новембра најоштрије осудио напад на градоначелницу Вршца Драгану Митровић, као и споро реаговање државних органа на напад.

 Председник Градског одбора СНС и народни посланик Жељко Сушец изјавио је да је усвајање новог Закона о спречавању насиља у породици било неопходно што показују подаци да је само у последњих годину дана, више од 3500 жена тражило помоћ у Сигруним кућама широм Србије. У исто време 35 жена, је у породичном насиљу изгубило живот. Подаци из Јужног Баната нису много другачији - 157 жена са висе од 50тородеце тражило је помоћ у Сигурним кућама,упозорио је Жељко Сушец.

- Нови Закон о спречавању насиља у породици, решава правну празнину. У члану 16. постоји хитна мера. То значи удаљење насилника из места становања, а продужава се са 48 сати на 30 дана. То је онои што је битно да насилник за време трајања мере нема право да успостави контакт са жртвом, односно породицом где је извршио насиље – навео је Жељко Сушец народни посланик СНС-а.

Закон предвиђа и формирање радне групе која прати спровођење хитних мера и веома је важно да сваки грађанин полицији пријави сваки случај насиља, поручио је Сушец. Веома је важно да сваки грађанин полицији пријави сваки случај насиља.

- Све са једним циљем а то је да се жртви омогући да стане на ноге. Да после свих мука са својом децом настави да води здрав и нормалан живот. А насилиници да се санкционишу у складу са законом – објаснио је Сушец.

Сандра Божић, председница Уније жена Градског одбора Српске напредне странке, каже да ово тело од формирања ради на оснаживању свести жена када је у питању насиље.

- Раније је био проблем када пријавите насилника, знате да неће бити процесуиран. са оваквим Законом готово сигурно, а пракса не дај Боже да покаже, сам по себи ће рећи на који начин ће систем одговорити и на који начин ће насилник бити процесуиран. По мом сазнању и сагледавању целокупног Закона сасвим сигурно жене, а не само оне, а који знају да се иза неких затворених врата дешава насиље, пријавити насиље – рекла је Сандра Божић.

Случај који претходних дана потреса Јужни Банат јесу претње градоначелници Вршца Драгани Митровић, и њеној колегиници Наташи Тадић, које им је 10. новембра упутио Рајко Гутеша директор филијале “Б” Пореске управе Вршац, само због тога што су радиле свој посао. Гутеша је због нелегалне градње упутио претњу “Неко ће попити метак”. Још увек није саслушан.

- Као народни послани, као грађанин Србије, као родитељ, као представник СНС најоштрије осуђујем овакав вид напада и упућивање претњи. Апелујем на све органе да спроводе закон Р Србије. Када је Вршац у питању није тајна да до преузимања одговорности СНС је тамо био систем каубојштине. желим да порућум свим државним органима да поштују Закон Србије и раде у складу са законом – изјавио је Сушец.

Градоначелница Вршца Драгана Митровић, требало је 23. Новембра да сведочи у полицији, али се окривљени Гутеша није појавио. Због тога је саслушање одложено за 30 дана. Сушец је најавио да ће због тога свакога уторка у Скупштини Србије, постављати питање министарки правде Нели Кубуровић и министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу шта надлежни органи предузимају поводом претњи у Вршцу.