Вести

295. рођендан Старе панчевачке пиваре

 Данас је обележен 295. рођендан Старе панчевачке пиваре. Прослави рођендана Старе пиваре присуствовао је и амбасадор Мађарске у Србији др Атила Пинтер, који је „скувао“ пиво које ће бити продато, а сав приход отићи ће у хуманитарне сврхе. Том приликом градоначелник Саша Павлов казао је да је мало предузетништво будућност Србије, а тиме и Панчева, као и да пивара није само објекат већ историја због које смо сви поносни.

Пре 295 година, тачније 12. јануара 1722. године, у Темишвару, губернатор гроф Мерси дао је концесију Абрахаму Кепишу за производњу пива у Панчеву. Тада је основана најстарија пивара на Балкану – Стара панчевачка пивара. Од тада све до 2008. године без престанка у Панчеву се производило пиво. На иницијативу Удружења грађана „ Музеј пиварсвта Ђорђе Вајферт“, производња је обновљена у мини пивари пре две године.

Удружење грађана „Музеј пиварства Ђорђе Вајферт“: Милим да је то много значајно за Панчево. Много људи то препознаје, на директан или индиректан начин. Сваки дан је све више људи који прихватају ту идеју, а ми смо дубоко уверени у ту идеју да Панчево може да буде град туризма, ада може да буде пивска бања. Пивара би ту била само стожер – рекао је Синиша Јанковић.

Рођенданској прослави присуствовао је др Атила Пинтер, амбасадор Мађарске у Србији, као и Стефан Имре, саветник за привреду у Амбасади Румуније у Србији. Пинтер је скувао пиво које ће бити продато у хуманитарне сврхе.

- Мислим да слични догађаји могу да буду допринос што се тиче наших билатералних односа. Имамо пуно заједничке традиције наше две земље. Ова пивара била је прва пивара у Војводини и Панчеву, мислим да и у будућности требамо да поштујемо традицију – изјавио је др Атила Пинтер.

По мишљењу економиста, очување традиције представља могућност за економски развој.

Суорганизатор рођенданске пославе је и град Панчево. Градоначелник Саша Павлов истакао је да је ово велики дан за Панчево, јер су сви Панчевци емотивно везани за пивару.

- 296 рођендан једног објекта, једне историје, са којом се сви поносимо. А то је историја везана за пиварство. Налазимо се на простору најстарије пиваре на Балкану, која је започела рад 1722. године. Не бих рекао само 295 година, прославе рођендана, овог простора. рекао бих нешто што је можда и значајније, данас славимо и 170 година како је ову пивару преузела породица Вајферт, 1847. године, као један историјски врло важан датум у историји Панчева. У суштини преузимањем пиваре од стране породице Вајферт она добија на свом пуном значају – појаснио је Саша Павлов.

- Као рођени Панчевац, поздављам 295. година, овај велики ронђендан за Панчево за све наше суграђане. Ја се надам и жеља ми је да се пиварска индустрија настави у Панчеву, иако имамо прекид, али та традиција од 295 година је заиста нешто чему сви морамо да тежимо. То мора да се настави, јер је то перспектива државе и Панчева у привредном погледу – стакао је Жељко Сушец, народни посланик.

Србија располаже великим бројем атракција било да су привредне, историјске и културне, у које спада и индустријско наслеђе, које показује да је Србија увек била део Европе и да има традицију, а сада представљају велики потенцијал за развој туризма и привреде.

- Саветник за економски развој министра туризма: Ово је један од тих споменика индустријске културе који може да представља озбиљну развојну платформу. У смислу развоја предузетништва и регионалног развоја и повезивања и стварања нових атракција због којих би људи пожелели да када дођу у Мађарски или румунски део Баната, дођу и виде нешто што је вредно – рекао је Александар Н. Денда.

- Мислим да дрво без корења не може ни родити воће, не може опстати. Традиција је изузетно битна ствар коју треба сачувати – изјавио је Јанош Деже саветник за културу амбасадора Мађарске.

- Панчево и Србија могу да буду поносни. Европа подстиче овакве видове туризма, јер је ово вид туризма. Ако буд среће ово ће бити један наш српски Хајнекен, и у погледу музеја и у погледу производње пива које се производи. Ми очекујемо да ће држава а и ЕУ кроз пројекте у наредном периоду да помогну овакве и случне пројекте – рекао је Данило Голубовић члан преговарачког тима за вођење преговора са ЕУ.

Коначан циљ Удружења грађана „Музеј пиварства Ђорђе Вајферт“ јесте обележавање 300 година Старе панчевачке пиваре. Следеће године неће бити организовано славље поводом 296. рођендана, него ће почети одбројавање 48 месеци до прославе три века од почетка производње пива у Панчеву.