Вести

300 милиона за атарске путеве

Изградња атарских путева у панчевачком атару се наставља. Ове године свако од села добиће по атарски пут, а за њихову изградњу Градска управа издвојила је 270 милиона динара, док се за одржавање путева издваја 20 милиона динара. Први пут ове године правиће се и отресишта поред путева.

Већ неколико година Секретаријат за пољопривреду Градске управе обнавља атарске путеве, што много значи паорима. Долазак до њива је лакши, превоз је бржи, тако да атарски путеви оправдавају своје постојање. Ове године ће се у изградњу атарских путева уложити 270 милиона динара, као и 20 милиона за одржавање постојећих.

Овог пролећа ће се за изградњу атарских путева издвојити 130 милиона динара. Требало је те путеве урадити још јесенас, али због жалбе неких понуђача сад смо у могућности да их завршавамо. У току је расписивање јавне набавке за нову туру путева у вредности од 140 милиона динара. Радиће се у сваком насељеном месту, по потребама удружења и скупштина месних заједница. Први пут ћемо радити пројектовање за отресишта, као и за нове путеве, јер Град је препознао проблем и због Закона о саобраћају да људи не излазе са блатњавим машинама на пут, рекла је Маја Свирчевић Прекић, градска већница. Пре недељу дана у близини села Јабука почела је изградња још једног атарског пута.

Дужина атарског пута је 3.750 метара, ширина 4 метра и још по метар са обе стране. Предвиђено је да се уради и атарски канал из правца Глогоња. Вредност ових радова је скоро 18 милиона, рекао је Живорад Митровић, Месна заједница Јабука.

Пољопривредницима атарски путеви много значе. Разумевање Градске управе за потребе земљорадника свакако заслужује дужну пажњу. Средства којима се граде атарски путеви су од закупа државне пољопривредне земље, а Панчево слови за један од градова који највише улаже у изградњу путева у свом атару