Вести

40 улица сређено за само три месеца, приватно-јавно партнерство од капиталног значаја за Панчево

Пројекат јавно-приватног партнерства, везан за уређење и изградњу путева и улица, од капиталног је значаја за све Панчевце, јер је за свега три месеца сређено 40 улица Приватни партнер је у обавези да, без накнаде, одржава урађене путеве у периоду од пет година, каже менаџер Града Панчева Маја Витман.

Боримо се да сви Панчевци буду задовољни. Захваљујем им се на стрпљењу и подршци коју су нам дали, као и Министарству финансија и Влади Републике Србије. Јесмо остварили први циљ, али не понашамо се комотно, суочавамо се са проблемима и решавамо их на терену. Спроводимо политику председника Александра Вучића. Вредним и преданим радом створамо боље услове и квалитетнији живот свим Панчевкама и Пачевцима, каже Витман.

Да подсетимо, од 14. септембра, када је приватни партнер уведен у посао, до 31. децембра, асфтирано је чак 40 улица, у дужини од 24 километра. Витман не крије задовољство послом који се обавља. Дане проводи на терену и у контакту са Панчевцима, слуша сугестије и критике.

У односу на прошла времена, већ сада се много ради, иако смо тек на почетку. Промена је наступила када је Влада Србије усвојила низ закона који су омогућили локалним самоуправама ефикасно извођење радова у далеко краћем временском року и са уштедама. Сви знамо како је било. Незадовољство грађана, неуређене улице, дугачке процедуре, неефикасност и гомила текућих проблема, од решавања имовине па до спровођења, каже Витман.

Она истиче да је локална власт била чврсто решена да промени лошу праксу. Одлучили су се за овакав вид уређења градских и сеоских путева и улица. Велика погодност је и начин плаћања. Све радове који су уговорени и који ће се завршити у периоду од 24 месеца, град ће отплаћивати на рате током 10 година. То се односи на све изведене радоде на основу фиксне накнаде. Град се није кредитно задужио, градски буџет није оптерећен додатним трошковима.

У току је успешна реализација пројекта јавно–приватног партнерства без елемената концесије за финансирање, изградњу и одржавање локалне путне инфраструктуре на територији Града Панчева. Редовно одржавање је кључно да би обновљене улице дуго трајале. Задовољство грађана је већ видљиво, каже Витман.

Промене је можда и најлакше уочити у селима, чији мештани су заборавили како изгледа тешка механизација када сређује улице.

Старе калдрме које су деценијама биле једина веза од главне улице до околних кућа, за само неколико дана постајале су путеви пресвучени асфалтом. Радове смо изводили по приоритетима, на основу захтева и изузетне сарадње са Месним заједницама, путем пројеката и редовног одржавања, истиче Витман.

Радови на рехабилитацији у току су у Долову, Јабуци и у Качареву. Ускоро крећу у Иванову, на Караули и настављају се у насељу Младост, а реконструисан је и део пешачких стаза на Тесли, на Содари и на Стрелишту.