Вести

Амбасадор Аустрије посетио панчевачко Бијенале уметности

У жељи да погледа радове изложене на овогодишњем Бијеналу уметности, Панчево је данас посетио амбасадор Аустрије у Београду Јоханес Ајгнер. Градски већник за културу Немања Ротар истакао је приликом сусрета са Ајгнером да је Аустријски културни центар дугогодишњи сарадник Панчева, и да је Град за различите манифестације из културе добијао значајну подршку Аустрије.

Амбасадор Аустрије Јоханес Ајгнер истакао је у Панчеву да веома воли савремену уметност и да често користи прилику да посети управо изложбе на којима излажу уметници који се овом врстом уметности и баве. Погледавши каталог Бијенала уметности у Панчеву, Ајгнер је пожелео да посети наш град, и да поставке погледа уживо.

– Мало сам видео каталог изложбе, и баш сам желео да видим слике и објекте чувеног Бијенала. Ми имамо дуготрајну сарадњу са Панчевом, са Културним центром. Аустријски културни форум подржава манифестације у Панчеву, и уверен сам да ћемо наставити. Србија, Београд и Панчево имају веома богат културни живот, и то би требало да буде заштитни знак, и ми желимо да допринесемо томе – рекао је амбасадор Аустрије у Београду Јоханес Ајгнер.

Његов домаћин приликом посете Панчеву и обиласка радова изложених на Бијеналу уметности, био је градски већник Немања Ротар. Он је приликом сусрета са Ајгнером истакао да је Аустријски културни форум дугогодишњи сарадник Панчева, и да годинама уназад подржава манифестације из културе.

– Дакле, оно што ми радимо на плану културе је цењено и то се прати. Велико ми је задовољство да аустријски амбасадор долази овога пута да обиђе Бијенале. Поготово је та манифестација драгоцена за нас Панчевце, траје више од три деценије и окупљала је најзначајније уметнике са простора некадашње Југославије. Сада окупља најзначајније уметнике из региона, и то је једна потврда квалитета ове манифестације, квалитета културног живота у Граду Панчеву, и ми смо баш задовољни што је данас са нама његова екселенција – истакао је Ротар.

Посета аустријског амбасадора Панчеву прилика је да се до сада остварене добре везе још више учврсте, рекао је Ротар.

– Већ неколико пута је било преговора. Некада су аустријски уметници гостовали и на Џез фестивалу и то је била традиција. Надамо се да ће се то поново успоставити од идуће године. Неки преговори су у току. И то је, наравно, још једна од могућности које се отварају за што веће гостовање аустријских уметника овде у нашем граду, али ја се надам, и гостовања наших уметника у Аустрији такође – истакао је градски већник за културу, Немања Ротар.

Амбасадор Ајгнер до сада је неколико пута био у Панчеву, на отварању Музеја пиварства, у Вајфертовом музеју, а у изјави за РТВ Панчево рекао је да би волео да чешће долази у овај леп град Панчево.