Вести

Без монопола при преузимању преминулих у Болници

Преминуле пацијенте убудуће ће са одељења преносити медицински радници у болничку хладњачу. Тиме се мора поштовати Правилник о поступању са преминулима. Сада, тренутно, у Болници постоји монопол када је овај посао у питању. Истовремено преиспитаће се уговор Болнице који је потписан са “Конкордијом”.

Од када је приватни погребник, „Конкордија“, у подруму Болнице направио хладњчу, преминуле у хладњачу односили су запослени у том предузећу, што није по процедури. То је констатовала и инспекција Министарства здравља. Инспекција је 29. августа наложила да најкасније у року од 15, дана, односно половине септембра, мора да се почне са поштовањем процедуре прописане Правилником о поступању са преминулима, каже др Слободан Овука директор панчевачке болнице.

-Пацијенти ће се спуштати као и што је и одувек и било. Медицински радници запослени на одељењу где је био смртни случај спуштаће преминуле у болнички простор. Који није у сјајном стању, то сви знамо, запуштеност објекта, али ће поново бити бесплатно за породице. Болница овде не трпи директну штету, осим што народ има штету да му се наплаћује све оно што не треба. Ко се одлучи да пређе у простор Конкордије, прећи ће тамо- казао је др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево.

У Уговору, који је Болница потписала са “Конкоријом”, осим што није испоштована законска процедура која се налази у Правилнику о поступању са преминулима, имају бар још две спорне ствари, каже др Слободан Овука. Прво је што се закуп плаћа само у паушалном износу од 95 хиљада динара, без наплате трошкова струје, воде и грејања, а друга је што нико није имао увид у стварно улагање у изградњу хладњаче. Не постоји пројекат адаптације и записник о промопредаји, каже Овука.

-Ти радови су наводно урађени. Обим и вредност радова нико из болнице није имао званичну процену. У разговору са власником погребног предузећа добио сам информацију да ти радови коштају 40.000 еура. Али никаквог доказа за то нема.

“Конкордија” је своје услуге наплаћивала родбини преминулих. Тако је пут покојника од болничке собе до хладњаче наплаћиван 2130 динара. На тај износ ако се дода купање, облачење, дводневни боравак у хладњачи, пренос у погребно возило, цена је 11.630 динара.

-У току ових месец дана, колико сам овде, имао сам неколико пута примедбе пацијената, односно породица преминулих, на наплату трошкова које издаје приватни погребник. Ми немамо никакав увид у то шта и како наплаћује нити имамо право на то по Уговору који је потписан са Болницом- казао је др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево.

А како је “Конкордија” уопште дошла до овог посла. Спроведен је у манадатима кадрова Демократске странке др Милана Милића , а потом и др Небојше Тасића. Компликација је несумњиво било. Била су потребна три јавна огласа за давање у закуп пословног простора за потребе мртвачнице, како би се потписао Уговор са најповољнијим. На прва два учествовало је и ЈКП “Зеленило”. Након жалби Зеленила оглас је поништен. На трећем огласу ово предузеће чак није ни учествовало.

-Учествовали смо на два тендера са комплетном документацијом, а жалили смо се због процедуралних разлога. Болница није имала све потребне сагласности за ту јавну набавку. На трећем тендеру нисмо учествовали. Нисмо ни били обавештени, није постојао ни пројекат по коме би могли да дамо неку вредност за адаптацију тог простора- рекла је Владислава Чолић, директорка ЈКП „Зеленило“:

 

Директор Болнице др Слободан Овука тражиће заштиту права, односно да “Конкордија” надокнади трошкове грејања, воде и струје. Како каже инсистираће се на томе, али и поштовању процедура у поступању са умрлима.

-Долази у обзир и раскид уговора ако проценимо да је то једини начин да се испоштује процедура коју смо по закону дужни да поштујемо. То није ничија добра или лоша воља- рекао је др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево.

Уговор којије потписала болница је лоше написан по Болницу, каже Овука. Постоје само два разлога за раскид. Уколико дође до раскида Уговора, Болница ће бити у опасности да врати све што је уложено у адаптацију простора. То би , како каже Овука, било тоста тешко у оваквој материјалној и финансијској ситуацији. Али то ипак представља крајњу могућност да се ствари врате на почетак, поручио је Овука.