Вести

Без одговора о високим платама у РТВ-у

Још једном је невладин сектор уз подршку између осталог и НДНВ-а организовао протест поводом промена у Радио телевизији Војводине. Углавном су поновљене старе тврдње, али се нису могли чути одоговори на питања из публике зашто је ова кућа пре 5 година преплављена кадровима из Студија Б и Б92, углавном из Београда, и зашто 10-так људи сваког месеца у џеп ставља плате и по пет пута веће од својих колега.

Представници невладиног сектора и Независног друштва новинара Војводине на окупљању испред Спенса у Новом Саду говорили су поново о сменама, наводно насилним, уредника на Радио телевизији Војводине. Али тема за њих није и зашто су, пре 5 година, у време владавине Демократске странке, политичари сменили цело руководстово ове медијске куће и довели сијасет новинара, углавном са Б92 и Студија Б, између осталих, Санду Савић, Вању Крањец, Даницу Вученић, Слободана Арежину, Клару Крањц.

Питање из публике је било и зашто је плата за шесторо људи из ове групе у првих 10 месеци коштала РТВ скоро 10, прецизније 9 милиона и 129 хиљада динара – што је у просеку око 170 хиљада динара месечно по човеку, док већина људи у медијима често не достиже ни 40 хиљада. Питање које је постављено на трибини је и зашто су у априлу, према подацима Агенције „Нилсен“, два канала имала шер од 2,98 и пола процента. Испред су били и Хаппy ТВ, Б92, Пинк, Прва и оба канала РТС-а. - Моје питање је зашто је Даница Вучинић која је водила од 2012. до 2015. године емисију “1 на 1” имала плату око 220.000 динара?

То значи да је то бруто изнад 300.000 динара у време када је евро износио око 70 динара. То је негде око 4-5000 евра месечно. Ја као порески обвезник морам да одвајам, јер се јавни сервис финансира од обвезника. То су велике цифре, што значи да је једна особа коштала обвезнике око 100.000 евра за 3 године, а други новинари запослени у РТВ-у јако мало зарађују. Зар РТВ није могао некога ко мало зарађује мало више да плати? С друге стране, када су рејтинзи у питању према подацима истраживачке куће “Нилсон” РТВ Војводина губи рејтинг сваке године. Аудиторијум на РТВ 1 је био мањи за 20.000 у односу на 2012. , на РТВ 2 за 33.000.

Дакле, критеријум није гледаност. А ту је било десеторо људи које су зарађивали енормни новац. Не говорим о вама, говорим о одређеним примерима. Друга ствар, ако је то јавни сервис, онда не може да има само функцију рејтинга. - Не могу да говорим у Даничино име, ни у име претходног менаџмента, нико од нас није доносио такве одлуке и делио плате. Ми смо група новинара којима је засметало непрофесионално извештавање и притисци и због тога смо ми на улици. Што се тиче плаћања, ми нисмо адреса за то – рекла је Вања Ђурић, новинарка РТВ Војводине. Одговор на питање о платама није имала ни Марина Фртуцан, ауторка емисије „Радар“.

Иако је она тврдила да је њена емисија укинута, Колегијум РТВ-а је саопштио да је разлог непоштовање уговора и злоупотрева овог медија. Наиме, ауторка је у емисији од уторка, 14. јуна, без одобрења главног и одговорног уредника другу половину емисије монтирала током емитовања. Тако је, уместо одјавне шпице, додала део који представља њен лични обрачун са кућом од које месечно добија хонорар у нето износу од 120.000 динара. - Могу јавно да кажем да 120.000 динара сматрају ужасно великим износом. Нешто је велико, а нешто мало. Можемо више да разговарамо о томе да ли је 40.000 мало, што заиста људи примају. То је просто срамотно – изјавила је Марина Фртуцан, ауторка емисије “Радар”. И са ове трибине, којој је присуствовало око 50 људи, јавности је послат податак да је у једном дану на РТВ-у смењено 14 уредника, иако је реч о само 4 уредника и неколико водитеља у кући која броји 1.500 људи. Да ли заборав многобројних смена од пре неколико година значи само да је у питању политика и на овој трбини, у Новом Саду у понедељак увече.