Вести

Биће измештена пруга с Мисе

Пруга која пролази кроз насеље Миса у Панчеву биће измештена, договор је Града и Министарства саобраћаја. Представници удружења грађана које се већ дуже време бори за измештање пруге, задовољни су одговором који су добили од градоначелника Панчева Саше Павлова.
Пруга која пролази кроз насеље Миса биће измештена наредних година из насеља на заобилазницу коју треба изградити. Градоначелник Панчева Саша Павлов оценио је да је добро што је из Министарства саобраћаја и инфраструктуре стигао позитиван одговор.
– Министарство саобраћаја и инфраструктуре и „Железнице Србије” јасно су рекли да се слажу с нама да постојећа пруга која пролази кроз Мису треба да буде измештена, односно да заобилазница с пругом не пролази кроз насеље – навео је Павлов.
Који ће нови правац трасе бити, знаће се највероватније на јесен.
– Који ће то нови правац бити, сада не знамо, то ћемо утврдити у неком наредном периоду. „Дирекција” је приказала своју планску документацију и три могућности. Има решења која су нам ближа јер су трошкови мањи и оних која су даља јер су трошкови већи, али очекујем да до јесени буде дефинисана траса заобилазнице – истакао је Павлов.
Измена пројектне документације неће почети ове године јер новца у буџету за то нема, али ће Град покушати да обезбеди средства у буџету за 2016, обећао је градоначелник Павлов.
– За ову годину дефинисани су и републички и градски буџет. Тешко да ћемо у овој години наћи новца за измену техничко-пројектне документације јер је Министарство тражило помоћ од локалне самоуправе у том делу, али ја сам сигуран и залагаћу се за то да у буџету за 2016. годину буду издвојена средства потребна за израду документације, како би посао кренуо и ово што смо договорили и заживело – додао је Павлов.
Град ће финансијску помоћ затражити и од НИС-а, с обзиром на то да Рафинерија нафте Панчево користи садашњу пругу која пролази кроз Мису.
– Ми у НИС-у имамо партнера у свим активностима. Ми излазимо у сусрет њима што се тиче израде планске документације, па и они излазе у сусрет локалној самоуправи. Ми смо остварили свој циљ самим тим што су они сагласни с измештањем пруге јер она припада и њима јер је користе. Када будемо знали колика средства Град треба да обезбеди за измену пројектне документације, обратићемо се њима да у том износу партиципирају и помогну нам да план буде што пре реализован – рекао је Павлов.
Градоначелник Панчева Саша Павлов очекује да пројектно-техничка документација буде измењена и измене усвојене током 2016. године.
Представници удружења грађана Мисе који инсистирају на измештању пруге задовољни су одговором. Ево шта су нам рекли Денко Тончев и Мирослав Мутавџић:
– Задовољни смо и први пут ћемо из ове зграде изаћи надахнути после онолико мука и борбе да пругу изместе. Идемо даље, бићемо присутни док се не дође до свих папира које смо тражили.
Представници грађана Мисе и градоначелник договорили су да ће и даље сарађивати по питању измештања пруге из насеља.