Вести

Бицикл за најбоље ђаке саобраћајце

Троје ђака Основне школе „Доситеј Обрадовић“ из Омољице, на поклон од Града добили су по бицикл, за освојене награде на Окружном такмичењу из познавања саобраћаја. Вуку Голубовићу и Невени Недељковић за освојено прво место и Ани Живановић за освојено треће место на такмичењу у Вршцу, награде је уручио градоначелник Панчева, Саша Павлов. Новац за куповину бицикала и пратеће опреме, који су поклоњени овим ђацима, обезбедио је панчевачки Комитет за безбедност саобраћаја.

 Ђаци школе „Доситеј Обрадовић“ из Омољице дуги низ година на такмичењима из познавања саобраћаја узимају најзначајније награде. Захваљујући преданом раду са ђацима, један од њих, Вук Голубовић, стигао је и до Европског такмичења у познавању саобраћаја, на којем је прошле године освојио четврто место. Овогодишња екипа, у саставу Вук Голубовић, Невена Недељковић и Ана Живановић на окружном такмичењу које је одржано у Вршцу, узели су две златне и једну бронзану медаљу, а за постигнут успех Град их је наградио бициклима и пратећом опремом.

- Ми смо навикли да имамо освајаче из математике и физике, некако то називамо науком. Свака част и тој деци, али ово је такође наука. На један начин и веома корисна друштвена наука, и зато сам искористио ову прилику да честитам и наставнику и директору школе. Освојене су три медаље, два прва места и једно треће на окружном такмичењу у Вршцу – рекао је Павлов.

Вук Голубовић, ученик седмог разреда има вишегодишње такмичарско искуство у познавању саобраћаја, и како је рекао, данашња награда га је изненадила. У Вршцу му је до максималног броја бодова недостајало 6 поена, које је „изгубио“ приликом решавања теста.

Једна од грешака можда је то што сам запамтио, да на јавном путу није потребно да се носи кацига. То је једно од питања које ме је зачудило. То још није уведено у саобраћај – објашњава Вук где је погрешио.

Прво место освојила је и Невена Недељковић, која је на мајско такмичење ишла као тадашња ученица осмог разреда школе „Доситеј Обрадовић“.

- Идем на ово такмичење од петог разреда, а у петом сам такође стигла до републичког. Нисам се надала да ћу добити бицикл, пошто сам на републичком заузела осмо место и једноставно се нисам надала.

- Мени је полигон лакши од тестова. Била су нека питања која су нас зачудила, као што је Вук рекао, за ту кацигу. Мислили смо да треба да носимо кацигу на јавном путу – објашњава Невена Недељковић.

Ана Живановић освојила је треће место на такмичењу, и каже да јој је учешће на Окружном такмичењу у Вршцу лепо искуство.

- Мени је то било прво искуство, било је другачије од других такмичења. обично имамо само тестове, а овде имамо и вожњу, што ме је привукло да се такмичим – каже Ана Живановић.

Успеха не би било да није професора Миодрага Тасића. У овој школи он води и секцију авиомоделара, а рад са децом и ван наставе, представља му задовољство.

- Ентузијазам и изузетно много рада. То је кључ успеха за ово. Стварно је потребно много рада, да бисте победили све ђаке. У овој категорији такмичења учествује више од 200 хиљада ученика. Победити ученике Београда или неког другог већег града, ми који долазимо из мањих средина, где нам је и број ученика мањи, мислим да је то огроман резултат, који заслужује овакву пажњу – рекао је професор Тасић.

Годинама уназад, награде на такмичењима у познавању саобраћаја освајају управо ђаци школе из Омољице. Градоначелник Панчева, Саша Павлов, у изјави за РТВ Панчево каже да би волео да путем школе „Доситеј Обрадовић“ крену и друге школе из Панчева.

– Мислим да ће пример ОШ „Доситеј Обрадовић“ можда иницирати друге школе и друге наставнике. Пре свега велика захвалност наставнику Тасићу из ове школе, који дефинитивно са пуно енергије преноси знање, анимира ту децу да освајају такве медаље – рекао је Павлов.

Са најмлађима треба и највише радити, јер треба да науче да буду безбедни у саобраћају, рекао је градоначелник Павлов. Због тога је Град купио и полигон за обуку ђака првака у основним саобраћајним прописима. Локална самоуправа и Комитет за безбедност саобраћаја још једном су показали колико је за нас та друштвена сфера значајна, и због тога су издвојене ове симболичне награде за освајаче медаља.