Вести

Болница "Конкордији" понудила анекс уговора

 Руководство Опште болнице Панчево понудило је анекс уговора „Конкордији”, која је закупила простор у којем је направљена нова мртвачница. Уколико „Конкордија” не пристане да потпише анекс, могућ је и раскид уговора, истакао је др Слободан Овука, директор Болнице. 

 

По Правилнику о поступању с умрлим лицима, који је у потпуности у складу са Законом о здравственој заштити, транспорт умрлих с одељења може да изврши само медицински техничар. Преминули се транспортују у болничку хладњачу, а сваку даљу одлуку доноси родбина преминуле особе, прецизирао је директор Болнице др Слободан Овука.

– Када се изврши идентификација у присуству медицинског техничара и неког члана родбине преминулог, родбина може да се изјасни да ли ће умрло лице да одведе у „Конкордију”, „Зеленило” или ће то договорити с неким другим предузећем. О томе одлучује породица умрлог. Покушали смо да укинемо монопол и да породица буде у могућности да бира – рекао је др Слободан Овука, директор Опште болнице.

У складу с Правилником о поступању с умрлим лицима, „Конкордији” је послат на потпис и анекс основног уговора. Поред тога што је детаљно прописан поступак транспорта преминулих, анексом се „Конкордија” обавезује да достави банкарску гаранцију од 45.000 евра и да плаћа режијске трошкове, додао је др Овука.

– Анекс уговора је у складу са законом. Испунили смо све захтеве инспекције и Министарства здравља, али оно што није било јасно у претходном уговору јесте у смислу улагања у простор, непостојеће дозволе, записника о примопредаји... Анексом покушавамо све то да решимо и да наставе своју активност, али у складу с јасном процедуром, и да покушамо да заштитимо људе да не плаћају нешто што нису дужни да плаћају – казао је др Овука.

„Конкордија” има рок од осам дана да потпише анекс уговора. У случају да не потпишу анекс, др Овука не искључује могућност раскида уговора и судског спора.

– Њима ће у сваком случају бити забрањен рад у болници, па ћемо видети. Не могу да претпоставим шта ће урадити, као ни њихову реакцију, али знам да ћемо заштити болничку имовину и да ће бити избачени из болнице па ћемо радити као и до сада, без њих – категоричан је др Овука.

 

Анекс уговора о закупу пословног простора на адресу „Конкордије” послат је у понедељак, 12. септембра, напоменуо је др Овука. Рок до када „Конкордија” треба да се изјасни и евентуално га потпише истиче у уторак, 20. септембра.