Вести

Budžet pokrajine Vojvodine veći za 10 odsto od prethodnog

Pokrajinski poslanik Srpske napredne stranke i predsednik odbora za finansije Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Jovan Lazarov, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare, da posle usvajanja vojvođanskog budžeta očekuje početak radova na rekonstrukciji Internog odeljenja Opšte bolnice. On je saopštio da je budžet pokrajine Vojvodine veći za oko 10 odsto nego prethodni.

Uštedama i dobrom politikom Vlade Vojvodine, napravljene su velike uštede za radove na klinici „Kamenica“ 2, pa je ostalo dovoljno novca koji će kroz konkurse biti podeljen ostalim bolnicama u Vojvodini na opremu i rekonstrukcije objekata, izjavio je Jovan Lazarov, pokrajinski poslanik Srpske napredne stranke. Prema njegovim rečima, bivši režim DS hteo je da novcem „Kamenicu“ 2 kupi skupe aparate, slabog kvaliteta,ali da je to naporom poslaničkog kluba SNS u parlamentu Vojvodine sprečeno.

- Vodimo aktivne razgovore, kako menadžment bolnice, tako i pokrajinski poslanici iz Pančeva. Ukazujemo na urgentnost rešavanja pitanja Internog odeljenja Opšte bolnice u Pančevu. Očekujemo da nakon dobijanja građevinske dozvole i rešavanja pravnih pitanja koja su bila vezana za projekat izgradnje i rekonstrukcije Internog odeljenja, na konkursu dobijemo sredstva koja bi trebalo da iznose 415 miliona dinara. Ne smem da tvrdim 100%, ali uveren sam da je pokrajinska Vlada prepoznala za jedan od svojih prioriteta Interno odeljenje, koje je u najlošijoj situaciji na teritoriji AP Vojvodine. Očekujem da ćemo na konkursu koji će biti raspisan početkom sledeće godine, dobiti sredstva i početi konačno rekonstrukciju Internog odeljenja bolnice Pančevo na kojem ništa nije rađeno 42 godine - izjavio je Jovan Lazarov.

Prema rečima Lazarova, koji je i predsednik Odbora za finansije Skupštine Vojvodine, budžet Pokrajine za narednu godinu biće veći za oko 10 procenata, odnosno 5,6 milijardi dinara. „Preuzimanjem dužnosti novog predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića i novih članova, vladajuća većina odnosno Srpska napredna stranka, koja je preuzela odgovornost za vođenje pokrajinske politike, uhvatila se u koštac sa najvećim problemima među kojima je nasleđeni javni dug od oko 9,5 milijardi dinara.

- Novo zaduženje radi refinansiranja starijih dugova je grejs period u narednoj godini, jer naredna godina po osnovu otplate javnog duga, bila bi najopterećenija da nisu preduzete ovakve mere; rasterećenje u iznosu od 1,2 milijarde i u dogovoru sa republičkom Vladom. Nastavak politike okupljanja oko najvažnijih projekata na teritoriji AP Vojvodine su ujedno od nacionalnog značaja. Budžet Republike Srbije, preuzeo je obaveze za finansiranje Žeželjevog mosta u iznosu od 800 miliona dinara i na taj način rasteretio pokrajinski budžet – pojasnio je Lazarov.

Jovan Lazarov je rekao da Pokrajina nema dodatne prihode, pošto je prethodna vlast potrošila 58 milijardi dinara, novca od privatizacije, a da za te pare ništa kapitalno nije urađeno, dodajući da je premijer Vučić najavio skoro usvajanje Zakona o finansiranju Vojvodine.

- Ovaj budžet je omogućio kako razvojnu, tako i socijalnu komponentu, pa bih naveo nekoliko elemenata budžeta: veoma je važno u demografskoj situaciji, u kakvoj se nalazi Vojvodina, pa i Srbija - tu mislim na starenje nacije i pustošenje sela - ovaj budžet je omogućio podršku porodicama u kojima se rodi treće dete u iznosu od 12.000 dinara i taj ukupan iznos je 633,2 miliona dinara. To je jako važno u uslovima kada je sterilitet zaista dostigao nivo da gotovo svaki drugi par ima problem. Pokrajinska vlada je pronašla mogućnost da finansira vantelesnu oplodnju za drugo i svako naredno dete i za tu meru je odvojeno 25,6 miliona dinara. Kako bismo obezbedili ravnomeran razvoj svih delova AP Vojvodine, pogotovo ruralnih sredina, obezbedili smo za regresiranje prevoza učenicima koje se nalaze van sedišta centara u kojima se nalaze srednje škole i fakulteti za učenike 187 miliona dinara, a za prevoz studenata 20 miliona dinara – objasnio je Lazarov.