Вести

Цех пред посланицима

СЕДНИЦА Скупштине Војводине, прва после избора нове Покрајинске владе, заказана је за понедељак и требало би да означи почетак темељног преиспитивања како је трошен војвођански новац. На дневном реду ће се наћи и извештаји о пословању Фонда за капитална улагања у 2013. и 2014, као и завршни рачун буџета Војводине за 2015. годину.

 

- Чињеница да ти извештаји долазе са две или три године кашњења и то по налогу Државне ревизорске институције, а не по редовној процедури, говори о нетранспарентности у трошењу - каже, за "Новости", Миленко Јованов, потпредседник СНС и шеф клуба те странке у покрајинском парламенту.

 

И Скупштина, и Покрајинска влада ће, како каже, у оквиру својих надлежности инсистирати да се утврди како су претходних година трошена средства из покрајинског буџета, а посебно око лажно отворене "Каменице 2".

 

Према речима председника Одбора за финансије Скупштине Војводине Јована Лазарова, невесела је и финансијска слика покрајинске касе за 2015. годину:

 

- Оперативни део буџета, дакле оно чиме Покрајинска влада после намирења плата за просветаре, здравствене раднике и друге сличне службе директно управља, износио је око 17 милијарди динара. Истовремено, задуженост Покрајине на крају 2015. била је 11 милијарди.

 

Што за отплату главнице, што за камате на то задужење, покрајина годишње мора да плаћа чак две милијарде динара.

 

 

 

КОМАРЦИ И НЕВЛАДИНИ

 

ПОКРАЈИНСКА влада, на чијем челу је био Бојан Пајтић, каже Лазаров, прошле године је за финансирање невладиних организација издвојила чак 1,1 милијарду динара:

 

- Неки трошкови су потпуно необјашњиви. За третирање комараца лане је потрошено 370 милиона динара. Нејасно је каквих комараца, пошто свака од 45 општина у покрајини то финансира из сопственог буџета.