Вести

Четврта вантелесна оплодња о трошку града

Град ће убудуће финансирати четврти покушај вантелесне оплодње. Старосна граница за жене је померена на 42 године, а процес ће, након добијања средстава, парови моћи да ураде у приватним и државним клиникама у земљи, али и иностранству.

Пошто република од јуна ове године делимично покрива трошкове за три покушаја вантелесне оплодње, одлучено је да четврти покушај вантелесне оплодње буде о трошку града. Сви парови који имају проблем са стерилитетом, а већ су имали три безуспешна покушаја, убудуће ће моћи да добију финансијску помоћ од града за четврти покушај.

- 25. јуна ове године републички Фонд за здравствено осигурање је усвојио измену Правилника о садржају права на здравствену заштиту у склопу дела за вантелесну оплодњу и самим тим финансира трећи покушај вантелесне оплодње. Пошто је град до тог момента финансирао трећи покушај вантелесне оплодње дошли смо на идеју да је потребно проширити ту делатност и да нашим грађанима омогућимо четврти покушај вантелесне оплодње. За парове који се боре за потомство, делимично су промењени услови за пријаву на конкурс, а старосна граница је померена. Тако ће убудуће право да се пријаве имати парови до 42 године живота - изјавила је Мирела Петровић, чланица Градског већа задужена за здравство.

- До сада је старосна граница била 40 година, а с обзиром да се сада финансира четврти покушај вантелесне оплодње, Комисија је решила да старосну границу прошири, односно подигне на 42 године. Размишљали смо и о женама које ће бити у вакууму, односно између 40 и 42 године, па ћемо њима омогућити трећи покушај вантелесне оплодње - додала је Петровић

Сви парови који се пријављују за четврти покушај ВТО о трошку града такође ће имати могућност да се определе да процес обаве у државним или приватним установама.

- Поред пет државних и 11 приватних клиника са којима Фонд има уговор и које ми такође препоручујемо за остваривање ове услуге, Град је проширио исту могућност да парови конкуришу, односно да након добијања новца који добијају путем суфинансирања, остваре то своје право у инистранству - каже Мирела Петровић.

Да би испунили услове и пријавили се на конкурс потребно је да жена у току те календарске године навршава највише 42 године за четврти покушај вантелесне оплодње, односно да има од 40 до 42 године за трећи покушај, као и да има пребивалиште на територији Града Панчева.